Efikasna FBiH

Vedrana Kulaga
Efikasna FBiH

Sada se u pravom svjetlu prikazuje ono o čemu su i ptice na grani odavno vrlo dobro obaviještene.

Parlament Federacije BiH, od početka godine okončao je proceduru za svega devet od 90 za ovu godinu planiranih zakona, dok se četvrtina dosad realizovanih mjera Vlade FBiH u prvih devet mjeseci ove godine odnosi na kadrovska pitanja.

Nekada davno, na početku priče, FBiH je nosila etiketu najneefikasnijeg, da ne pretjeramo sa epitetom boljeg, entiteta BiH, a kako se čini, nadležni se nisu mnogo "oznojili" da bi popravili "pohvalnu" situaciju, jer je kraj priče za nekoliko nijansi bolji od početka.

Odakle krenuti, a pri tom ne zaboraviti važne detalje?

FBiH i sve što ima prefiks "federalni" zaista će ostati kao glavni negativni faktor na političkoj sceni BiH tokom ove, 2011. godine, jer je o njihovim preambicioznim željama, namjerama i potezima svaka riječ suvišna, a iskreno nema ni onih pravih kojima bi se prava slika mogla prenijeti na papir.

Devetogodišnji izvještaj Centra civilnih inicijativa samo je stavio pečat na nedavne izjave, koje su stizale sa svih strana, da je Federacija skup i neefikasan entitet, kojem su potrebne brojne promjene, da bi bilo bolje svima u ovoj BiH.

Podaci do kojih je došao CCI jasno su pokazali smjer u kojem je koračala federalna vlada u proteklih devet mjeseci, koji su bili njihovi ciljevi i ideali, a sve je imalo uporište u načinu na koji je formirana Vlada FBiH, tačnije nelegalna Vlada FBiH.

Broj usvojenih zakona naspram onih planiranih u Programu rada pokazuje stvarnu sliku stanja na terenu, a sveukupno stanje dodatno začinjavaju podaci da i oni koje su usvojeni nisu realizovani u pravo vrijeme i na pravi način.

Neefikasna i nezainteresovana Vlada FBiH svoju potrošačku politiku provukla je i kroz federalni Parlament, gdje je SDP samo slijepo i formalno u proceduri usvajao mjere i zakone za koje se ne bi moglo reći da su donijeli nešto novo, a nešto bolje. Ostalo je kao što i bilo, "ništa novo i ništa dobro".

Gdje su bili i šta su u izvještajnom periodu radili ministri, te platformaški poslanici i delegati? Prema programu rada nova federalna Vlada trebalo da realizuje 308 mjera, a realizovala ih je 203. Kada se tome doda loše planiranje, zaista možemo reći da su razvojni program FBiH, ako ga uopšte i ima, te rad najvećih zvaničnika zaista bili "efikasni", ali samo za trošenje novca bez rezultata.

Jedini vidljivi rezultat u FBiH je da, kako neko reče, nema ni države ni čovjeka. Sve je potrošeno, a ništa nije urađeno, osim što su popunjenje fotelje.

Da se zna, to ne smije i ne može da fali.

Bilo kako bilo, Federacija, a njenom zaslugom i BiH, imaće po čemu da pamte ovu 2011. godinu, ali sigurno neće imati čime da se pohvale. A zbog čega? Spisak razloga za to je, ipak, prevelik da bi mogao da stane na ovu stranicu novina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana