Džuvo, OBA i Crobox

Goran Maunaga
Džuvo, OBA i Crobox

Još se nije slegla ni prašina u vezi sa "slučajem prisluškivanje" u kojem je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH sa direktorom Almirom Džuvom na čelu neovlašćeno prisluškivala hiljade stanovnika BiH, a Džuvo za to okrivio novinare koji su to otkrili i objavili, te afere "Bašić" u kojoj je Džuvo od hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića tražio stopiranje istrage koju SIPA vodi protiv funkcionera OBA Muhidina Bašića zbog ratnog zločina, na vidjelo je izašla nova afera čiji je, opet, glavni akter Almir Džuvo.

Džuvo je godinama putem firme "Crobox" u kojoj je suvlasnik, i otkad je na čelu OBA, dobijao najunosnije i najjače tendere za nabavku tonera, kertridža i kancelarijskog materijala, ali i za sve drugo što treba, od nabavke avionskih karata do popravke putničkih motornih vozila.

Posebna stavka u svemu tome je to što je Džuvo putem OBA izuzetno uspješno poslovao sam sa sobom, godinama prkoseći Zakonu o sukobu interesa.

Tako je od prijeratnog šanera po inostranstvu kradenih odijela, ratnog lopova koji je iz sarajevske fabrike duvana krao kartone cigareta čija je cijena u ratu iznosila hiljade maraka, preko vozača ratnog ministra unutrašnjih poslova RBiH Alije Delimustafića, Džuvo uz pomoć SDA avanzovao do direktora OBA.

Neko bi rekao da je to mnogo više od svakog američkog sna, ali Džuvo se ni tu nije zaustavio - tu funkciju on je iskoristio i koristi za enormno bogaćenje tako da je putem "Crobox-a" brzo postao milioner.

U Sarajevu je javna tajna da je Džuvo suvlasnik te firme zajedno sa bivšim predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Adnanom Terzićem. Nije tajna ni da u svemu ulogu imaju i tajkun Senad Šahinpašić Šaja, Alija Delimustafić te glavni ratni logističar Armije RBiH Hasan Čengić. Riječ je o najmoćnijim ljudima u FBiH u kriminalno-političkom miljeu pa nije čudo što i oni koji su u sve dobro upućeni tvrde da za "Crobox" nikad ni čuli nisu.

Ali zato poslanici u Parlamentu BiH, od kojih je veliki broj upućen u Džuvine mahinacije, ne bi smjelo na taj način da pokušaju oprati ruke od svega. Ako ništa, bar zbog pravdanja one njihove plate koja iznosi više od dvadeset prosječnih penzija.

Dakle, na potezu su predsjednik i članovi Zajedničke komisije Parlamenta BiH za kontrolu nad radom OBA. Oni po hitnom postupku treba da pokrenu pitanja, ispitaju sve do u detalj navedene slučajeve i preduzmu ono što je potrebno za potpunu reformu OBA i za sankcionisanje njenog sadašnjeg direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana