Džihadisti

Goran Maunaga

Akcija hapšenja džihadista u Austriji opet je pokazala da sve što je povezano s terorizmom, džihadistima, islamskim radikalnim pokretima i terorističkom organizacijom Islamska država ima debele veze sa BiH.

Isto kao što je u početku bilo skoro nevjerovatno to da su džihadisti koji su u septembru 2001. godine napali SAD taj napad planirali u BiH, nekima još uvijek nije jasno da se glava evropske džihadističke hobotnice nalazi u Sarajevu.

Beč jeste njihov logistički centar, ali upravljanje i finansije idu preko Sarajeva, pa zato ne treba da iznenadi ni to što se jedan od glavnih vehabijskih šefova u Beču Muhamed Porča sa ovdašnjim vehabijskim vođom Nusretom Imamovićem u BiH sastajao tako da njegov ulazak u zemlju uopšte nije evidentiran.

Ali nikoga ne treba da iznenadi činjenica da su džihadisti iz BiH najorganizovaniji i najopasniji u Evropi, što je pokazala i akcija "Palmira" u Austriji, a što će pokazati i akcija pokrenuta u Njemačkoj protiv 300 lica osumnjičenih da su povezani sa Islamskom državom.

Jer, jednostavno, treba se samo prisjetiti da je jedinica "El mudžahedin", prva u Evropi takve vrste, formirana daleke 1992. godine namjenski i isključivo za "ratne potrebe" BiH. Ne zaboravimo ni da su na prvim fotografijama na kojima mudžahedin drži odsječene glave to bile srpske glave. A iako su te fotografije obišle svijet, niko se zbog toga nimalo nije uzbudio. Taj zločin nikada nije procesuiran, a niko nije mogao ni da pretpostavi da će sljedbenici tih džihadista danas javno i nekažnjeno sjeći glave onima za koje im se to prohtije.

Za svaku je pohvalu akcija austrijske policije i specijalnih jedinica u akciji "Palmira", ali i kvalitetna saradnja sa pripadnicima SIPA, jer bez te saradnje ova akcija sasvim sigurno ne bi dala dobre rezultate.

Policijske mete ovog puta bili su Porča iz dvanaestog okruga i šef Selefijskih džemata Nedžad Balkan iz osmog okruga, te njihovi sljedbenici. Šef organizacije Dačverbend Irfan Buzar i Islamska zajednica Bošnjaka Austrije za sada su, s razlogom, ostali po strani.

Slijedi akcija njemačke policije zbog sumnje da džihadisti pripremaju terorističke napade na tu i druge evropske zemlje. Tako moramo biti spremni na činjenicu da će najvjerovatnije biti uhapšeni članovi zabranjene organizacije "Ibrahimov milet", koji imaju veze sa nekoliko vehabijskih organizacija u BiH. I mnogi drugi, u to nema sumnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana