Džihadisti

Goran Maunaga

Velik i umnogostručen problem dugotrajnog radikalizovanja bošnjačkog naroda u BiH dodatno je komplikovan i podebljan dugogodišnjim radom raznih sumnjivaca afroazijskog porijekla koji vrbuju, obučavaju i angažuju mlade Bošnjake za svjetska ratišta na kojima se vodi džihad - sveti islamski rat.

Odavno je poznata činjenica da nigdje u svijetu nema nijednog većeg radikalno-islamskog incidenta bez učešća džihadista, vehabija i mudžahedina iz BiH, ali taj problem ne bi došao do nerješivog nivoa da ga dotle nisu doveli razni ozloglašeni likovi uglavnom sa azijskog i afričkog kontinenta koji po BiH vršljaju od početka devedesetih godina prošlog vijeka.

A to im je omogućila sarajevsko-bošnjačka politika kojoj svesrdno pomaže i Rijaset Islamske zajednice, čiji zvaničnici ovih dana otvoreno i javno podržavaju "Al-Kaidu" u Egiptu. Zato je Sarajevu data uloga mjesta idealnog za taktičku dubinu u vođenju svjetskog džihada.

Zbog svega toga ne čudi to što poznati teroristi mogu danas bez ikakvih posljedica da u BiH, gdje dolaze i kao turisti, angažuju džihadiste za nove ratove. Jedan od njih, Ali Saed bin Ali el-Hori, toliko je omoćao da čak i nema potrebe da lično dolazi u BiH. On je razgranao mrežu posrednika putem kojih vrbuje ratnike na bjelosvjetska džihad-ratišta.

Ako FBI već skoro 20 godina ne može da mu uđe u trag i pored ponude od pet miliona dolara za informaciju o njemu, to samo može da znači da taj terorista uživa podršku zvaničnih institucija u nekoj od država u kojoj je bar dio vlasti takvima naklonjen. A velik dio vlasti u BiH to jeste.

Ne iznenađuje ni informacija da u slanju boraca iz BiH na svjetska ratišta učestvuje i Hakan Bogoclu, bivši funkcioner sarajevskog predstavništva turske "humanitarne" fondacije "IHH". Jer ne može se, valjda, od bivšeg pripadnika odreda "El mudžahedin" koji je, uz to, još i funkcioner zloglasne "IHH", očekivati da se skrasi i, možda, propovijeda mir u svijetu.

Nema iznenađenja ni u činjenici da Tužilaštvo BiH godinama ne preduzima ništa konkretno na rješavanju tog problema jer smo na takav "rad" Tužilaštva već navikli. Jedino bi, možda, baš bio iznenađen FBIako bi došao do saznanja da do traženog El-Horija ne mogu da dođu zato što on radi pod okriljem mnogobrojnih džihadističkih "humanitarnih" organizacija u BiH. A to, zaista, nije nemoguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana