Džihad ratnici

Goran Maunaga

Malo gdje u svijetu se desio bilo kakav radikalno-islamski incident, a da u njemu nisu učestvovale vehabije, mudžahedini, džihadisti iz BiH.

Tako je i sa posljednjim ratnim dešavanjima u Egiptu - grupa mala, ali odabrana, ratnika-državljana BiH priključila se egipatskom ekstremističkom "Muslimanskom bratstvu".

Riječ je, tvrde upućeni, o sljedbenicima ispostave te organizacije u BiH koju predvodi pripadnik odreda "El mudžahedin" Imad al Misri. Krije se i iza imena Eslam Durmo, a koristi ih još nekoliko.

Oni se obučavaju u kampovima na Vlašiću, na Majevici, u okolini Sanskog Mosta, poslije čega slijede vjerske obuke. Zatim se iz Sarajeva prebacuju u Istanbul. Turska, kojoj je interes da radikalizuje Egipat kao glavni faktor stabilnosti koji ima dobre odnose s Izraelom, obučava ih u svojim kampovima. Katar pruža finansijsku i propagandnu podršku.

Egipat je, nažalost, samo jedan primjer - mnogo je više ratnika iz BiH u Siriji.

Iako radikalno-islamska politika koči procesuiranje onih koji već godinama u BiH regrutuju džihadiste, dobro je znati da postoje odgovorni ljudi u službama i policijskim agencijama koji sve to uredno prate, evidentiraju i predaju dalje, odrađujući bar svoj dio posla.

Tako smo saznali ko sve učestvuje u vrbovanju boraca za ratove u arapskom svijetu i bivšim ruskim državama, ko su domaći, a ko strani logističari takvih tura, koji državljani BiH su otišli u rat, a koji su poginuli te koje su sve maršrute odlaska iz BiH na svjetska ratišta.

Ali žalosno je to što oni koji su u arapskom proljeću na svaki način doprinijeli padu sekularnih režima, i koji danas u BiH dolaze kao turisti da bi angažovali džihadiste za nove ratove, mogu to da rade bez ikakvih posljedica, iako nadležne službe o takvima imaju podatke.

Teško da će to izaći na dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana