Dvostruko ubijanje nevinih žrtava

Željka Domazet

Da su neki u BiH u Revidiranoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina vidjeli šansu da revidiraju istinu o događajima na prostorima ove zemlje najbolje pokazuje njihov odnos prema ovom dokumentu. Već je prošlo više od godinu dana kada su radne grupe sastavljene od relevantnih stručnjaka iz BiH, OEBS-a i Evropske komisije usaglasili svaku riječ, rečenicu i zapetu, i samo je trebalo ovaj dokument da bude usvojen u Savjetu ministara, ali tu je postavljena kočnica i neizvjesno je kada će i da li će ovaj akt neophodan za rad, u prvom redu, Tužilaštva BiH ikada ugledati svjetlo dana.

Zbog nepostojanja Strategije, jer je onoj staroj već odavno istekao rok, mnogi predmeti trunu u Tužilaštvu jer na njima niko ne radi i ne mogu da se prebace u entitetska tužilaštva. Kako su već odavno ladice Tužilaštva BiH pretrpane starim predmetima, o onim novim, takođe složenim, ne može se ni sanjati, niti se na njima može raditi. Kada je o Revidiranoj strategiji riječ, prvo ju je bez ikakvog obrazloženja zakočila ministarka za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, a potom mjesecima predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nije želio da je stavi na dnevni red sjednica. Kada se konačno udostojio da to učini, odjedanput je tražio nekakve podatke o broju riješenih i neriješenih predmeta iz različitih kategorija, što ni u kom slučaju i nije predviđeno da se nađe u strategiji. Očito, našao je načina da potpomogne svoju stranačku koleginicu i ovaj dokument je nanovo stavljen na čekanje.

Da je riječ o klasičnoj podvali tvrde svi stručnjaci koji su radili na izradi ovog dokumenta. Kompletan odnos prema zločinima i njihovom procesuiranju ignorantskim odnosom prema usaglašenoj strategiji nije ništa dugo do ponovni zločin kako nad onima nad kojima je počinjen, a nije dobio sudski epilog, tako i prema porodicama stradalih i onima koji su preživjeli i čekaju da konačno pravda ugleda svjetlo dana.

U cijelom ovom zamešateljstvu i olakom guranju važnih dokumenata pod tepih valja dodati i činjenicu da mnogi svjedoci tokom suđenja mijenjaju iskaze i da mnogi umiru, pa nije rijetkost da se na sudskim ročištima koji traju pred sudovima čitaju iskazi jer svjedoka više nema. Forsiranje samo jedne istine i stradanja samo jednih, dok se sa drugima i trećima može poigravati kako to odluče sinhronizovano donosioci važnih dokumenata, ovu zemlju sasvim sigurno neće dovesti na zelenu granu.

Takvim odnosom uvijek će u njoj ostati zrno razdora koje neće doprinijeti pomirenju. Zbog takvog odnosa moglo bi se desiti da ova zemlja postane ona u kojoj zločini i zločinci ostaju nekažnjeni. A to je sigurno pogodnost za novi haos koji se u ovakvoj zemlji može napraviti kad god to nekome padne na pamet.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana