Dvostruki standardi

Goran Maunaga

Da sa raspisivanjem potjernice za generalom Milovanovićem nisu čista posla, pokazali su neviđena konfuzija, dvostruki standardi, neprincipijelnost sjedišta Interpola u Lionu, te brzo davanje, pa oduzimanje, "crvenog statusa" potjernici.

Tu je potpuno zakazala i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, koja je tek 6. februara, čitav mjesec od raspisivanja potjernice hrvatskog Interpola, i to na reagovanje MUP-a RS, zatražila od Liona da se izjasni o tome zašto nije zatražio mišljenje BiH.

Pored te, malo je reći, neprofesionalnosti Interpola u Lionu, koji je na jedan način postupio u slučaju "Orić", kada je BiH dao rok od 30 dana za izjašnjenje o potjernici, što je u slučaju "Milovanović" izostalo, Interpolova potjernica koju je raspisala Hrvatska za Milovanovićem takođe je više nego neozbiljna.

To je prvi put da se potjernica raspisuje za nekim za koga se sumnja da je "u toku oružanih dejstava imao namjeru", što je nemoguće dokazati i to još u slučaju u kojem nije bilo smrtnog ishoda, pa je i to jedan od dokaza da države Interpolove potjernice koriste u političke svrhe.

Za razliku od tog neviđenog čuda od potjernice za Milovanovićem, u predmetu "Orić" potpuno je jasno šta, kada i gdje se desilo, ko je komandovao i ko učestvovao kao direktni izvršilac počinjenih zločina.

Ipak, Lion se odmah sjetio pravila u slučaju "Orić", dok ih je potpuno zanemario u slučaju "Milovanović". Sjetio ih se tek na reagovanje iz RS.

Dupli aršini u vezi sa predratnim stanjem u Jugoslaviji i u BiH, sa ratom u BiH, podizanjem optužnica, sa suđenjima i presudama za krivična djela ratnih zločina prisutni su ovdje već skoro 25 godina, na šta su pripadnici srpskog naroda već navikli i skoro pa oguglali.

Sve to, sublimirano, najdrastičnije se pokazalo u slučaju generala Milovanovića.

Dodatni je nonsens, poniženje, to što se on, doktor vojnih nauka, koji je uvijek i do kraja poštovao pravila ratovanja, dovodi u istu ravan sa Orićem, za čije i ratno i poslijeratno djelovanje dokazi govore sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana