Dvostruki aršini

Željka Domazet

Da su u Parlamentu BiH "pomiješali kruške i jabuke" i da se u njemu uvode dvostruki aršini i nova praksa imenovanja, pokazalo se kada je na silu iz Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH izguran član kojeg je predložio SNSD, koji je prema izbornom rezultatu najjača opoziciona partija u Parlamentu.

Tako se zahvaljujući igri SDS-a u ovoj komisiji našlo samo jedno ime iz SNSD-a, dok su uglavnom sve druge stranke koje u Parlamentu imaju i poslanike i delegate imale mogućnost i iskoristile priliku da imenuju po dva svoja člana.

Uz to će, mada je oduvijek, prema pravilima, na čelu ove komisije bio poslanik iz najjačeg opozicionog kluba (što bi ovoga puta trebalo da bude SNSD), ovoga puta to najvjerovatnije biti neko iz stranaka koje su u ovom sazivu Parlamenta zbog lošeg izbornog rezultata ponijele epitet patuljaste. Još gore je to što je zbog kombinatorike SDS-a mjesto koje je trebalo da pripadne SNSD-u poklonjeno DF-u, a mjesto koje pripada stranci iz RS dato SDA. Kome u korist ide to da interese Srpske zastupaju kadrovi iz Federacije i do čega će to dovesti, vidjećemo. Ali već se sada može reći da iz toga ništa dobro neće ispasti.

Zbog ovako grubo prekršene dosadašnje prakse, delegati SNSD-a i DNS-a odlučili su da nedolaskom na sjednicu Doma naroda skrenu pažnju svojim kolegama na to da takve stvari nisu primjerene demokratiji. Umjesto da se o tome makar diskutuje, njihov je stav u trenu naišao na osudu delegata i poslanika SDA i SDS-a, koji tvrde da je riječ o blokadi bez ikakvog opravdanja.

SDA je otišla korak dalje, pa je odmah pozvala visokog predstavnika da reaguje na ovakvo ponašanje, pri tome zaboravljajući da su upravo oni u prošlom mandatu svojim nedolaskom sprečavali to da budu izglasani zakoni koji im nisu odgovarali, a zbog čega je BiH trpjela veliku štetu. U tome su vidjeli "borbu za državu", a u ovom upozorenju tri srpska delegata "rušenje države i antidejtonsko djelovanje".

Nastavi li se na ovakav način grubo kršiti demokratija i gaziti parlamentarni principi, zalud će ovoj zemlji biti svi pozitivni signali iz Brisela, pružene ruke i otvorena vrata, jer će se ona i dalje saplitati u svojim svađama i prepucavanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana