Dvije strane

Vedrana Kulaga Simić
Dvije strane

BiH čine Republika Srpska i FBiH i iz toga jasno proizilazi da od odnosa između ta dva njena dijela zavisi i kako će izgledati. Da li će uspjeti da se pokaže i pred onima koji u njoj vide svoju budućnost ili će, ipak, da posrće na svakom koraku i guši svaku nadu u bolje sutra.

Ono što gledamo i to predugo već ne obećava. Zapravo, čini se da kada god domaći političari pokažu optimizam da ubrzo nakon toga sve krene brzo  nizbrdo. Najsvježiji dokaz za to datira iz decembra prošle godine kada su partneri iz Republike Srpske i FBiH stavili na papir principe na kojima će da rade, međusobno se poštuju i ne posežu za pitanjima o kojima nema ni mrve saglasnosti svih strana u BiH. I iste su, što je najvažnije, potpisali tako se obavezujući da će raditi u interesu svih stanovnika u Republici Srpskoj i FBiH da bi otvorili vrata napretku na polju ekonomije, ljudskih prava te evropskog puta cijele zemlje.

Ali na kraju od svega toga, najavljenog u dobrom svjetlu, nije bilo ništa. Nedugo nakon fotografisanja i slanja te dobre i vesele slike u svijet uslijedili su verbalni napadi iz FBiH, koji su pojačavali kako su dani odmicali te se veoma brzo s pravom slutilo da ni ovaj mandat neće izaći na dobro.

Krenulo je osporavanje projekata, iako je rečeno da nijedna strana neće onoj drugoj blokirati vrijedne poslove koje su zacrtali u svojim strateškim i razvojnim dokumentima.

Istovremeno, NATO je sve češće pominjan kao adresa kojoj teži BiH i da će ova zemlja uložiti maksimalne napore kako bi išla što brže na putu ka tom savezu jer je članstvo njen glavni spoljnopolitički cilj.

U diplomatiji su, takođe, kadrovi lojalni federalnoj strani nastavili da rade po svome i po određenim instrukcijama, ignorišući ponovo zahtjeve iz Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za vođenje spoljne politike.

I tako smo nastavili da se vrtimo u starom dobrom lavirintu izjava s jedne i reakcija na njih s druge strane, uz one poznate nesuglasice iz ranijeg doba, onog od kada dug Federalnog zavoda PIO/MIO prema Srpskoj premašuje čak 1,4 milijarde maraka te, između ostalog, i onog od kada Srpska potražuje 30 miliona po osnovu indirektnih poreza.

Teško se neko može sjetiti kada su političari iz FBiH, Bošnjaci i Hrvati te ovi iz Srpske sjeli i iskreno porazgovarali o otvorenim pitanjima koje samo stvaraju tenzije na domaćoj političkoj sceni i produžavaju agoniju. Nekada se stvarno i čini da to domaći političari svjesno i u dogovoru rade kako bi u drugi plan stavili neke druge, krupnije teme.

Ako je tako, ni to nije lijepo niti ono što narod od njih očekuje. Onaj običan čovjek želi da ima normalan život, a ne da stalno živi u nekom grču dok se svako malo pominje rat. Kome je do toga, ima, nažalost, žarišta u svijetu pa nekada se tamo i uputi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana