Dvije koverte

Dragana Orlović

U Republici Srpskoj sve je više korisnika starosne penzije koji poslije penzionisanja i dalje zasnivaju radni odnos, a među onima koji se veoma rado vraćaju na posao najčešći su advokati i ljekari.

U prvi mah svako bi pomislio da će dodatne poslove tražiti oni koji dobijaju "tanak" ček i kojima penzija nije dovoljna da izmire sve svoje mjesečne obaveze pa životare od desetog do desetog čekajući poštara na vratima.

Međutim, to nije tačno.

Odlazak u penziju ne veseli upravo one koji su tokom svog radnog vijeka najbolje zarađivali, a zbog visokih primanja na koja su godinama navikli žele da produže svoj radni vijek.

O razlozima zbog kojih radije biraju dvije umjesto jedne koverte suvišno je i govoriti, ali u cijeloj ovoj priči ne može a da se ne postavi pitanje koliko je u stvari i dobro penzionerima povjeriti neka odgovorna radna mjesta, kada se zna da je osnovni razlog penzionisanja gubitak radne sposobnosti.

Njihov angažman, naravno, može biti opravdan i koristan ako je riječ o vrsnim stručnjacima koji su potrebni pojedinim oblastima gdje je prisutan deficit njihovih zanimanja. Njih treba zaposliti, ali na određen period kako bi savjetovali i pomogli mladom kadru.

Međutim, ako je riječ o pukoj borbi za fotelju onda se treba zapitati koliko je pošteno da neko od 70 godina sjedi na jednom radnom mjestu, dok armija nezaposlenih mladih ljudi svakog mjeseca obilazi i kuca na vrata biroa tražeći bilo kakav posao.

Koliko je pravedno dati posao nekome ko je uspješno završio svoj radni vijek i mirno stigao u zlatne godine (ma koliki stručnjak bio) dok mnogi sa fakultetskim diplomama nemaju nijedan dan radnog staža? To je nešto o čemu treba da se zapitaju svi poslodavci koji će bez razmišljanja odbiti nekog fakultetliju (kako ih često nazivaju) i angažovati starog ali provjerenog stručnjaka. Da, logično je da neće rizikovati sa nekim ko nema iskustva i da će radije zaposliti onoga ko se već dokazao u svom poslu. Ali ta logika nekako prestaje ako se uzme u obzir da jednima stižu dvije koverte, dok drugi nemaju šansu nijednu da dobiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana