Dva Švarca

Aleksandar Stojanović

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling u svom autorskom tekstu za Dojče vele istakao je da je potrebna promjena Dejtonskog sporazuma i doveo u pitanje njegovu pravednost. Za isti list, sedam dana prije, pisao je Štefan Švarc, poslanik njemačke Demohrišćanske unije, koji je BiH proglasio državom invalidom.

Obojica u svojim tekstovima ističu da su sporazumom koji je zaustavio rat nagrađeni nacionalisti, a žrtve kažnjene ili, kako to slikovito opisuje Štefan, “u Dejtonu je naštećeno bosanskoj duši”.

Naivno bi bilo pomisliti da ovakvi tekstovi nisu odraz zvaničnih politika ili naznaka promjena i ponašanja određenih velikih sila. Na početku određenog procesa uvijek se isture oni manje bitni, poput poslanika kojeg naša javnost uopšte ne poznaje ili senilnog bivšeg političara. Na kraju, ne treba da se iznenadimo ako najviši predstavnici zvaničnog Berlina počnu agresivnim i jednostranim postupcima da ucjenjuju Srbe i pokušaju izvršiti unitarizaciju BiH.

Tendenciozno je i opasno pod plaštom djelimične istine, a istina je samo onaj dio o invalidnosti BiH, pozivati na raspakivanje Dejtona, poništiti mir, kakav god da je, i za tu invalidnost okriviti samo jednu stranu. Još za vrijeme rata patrijarh Pavle je rekao da je poluistina gora od svake neistine, jer se poluistinama može manipulisati, dok u laži ne vjeruju ni budale. I baš to se ovakvim tekstovima pokušalo uraditi, manipulisati činjenicama u korist jedne politike.

Ništa ne bi bilo sporno da oba Švarca ne dolaze iz države u kojoj su skrojena nakaradna Bonska ovlašćenja kojima je, defakto, poništeno dejtonsko ustrojstvo i pokazan sav besmisao međunarodnog intervencionizma. Licemjerno je i glupo za ovakvo stanje kriviti Dejtonski sporazum, kad nijedan visoki predstavnik, a posebno Švarc-Šiling, nije dao pravu priliku njegovom izvornom karakteru.

Nije BiH država invalid zbog unutrašnjih odnosa, nego upravo zbog ponašanja političara iz dalekih zemalja i silovateljskog odnosa visokog predstavnika prema srpskom narodu. Takvi kao Švarc-Šiling su od BiH napravili debelo crijevo za migrante i industriju radne snage za zapadnu Evropu.

Uostalom, i jedan i drugi dolaze iz države koja je počinila najveći zločin u istoriji čovječanstva. I kao što sada pričaju o “velikosrpskom uticaju”, tako su u praskozorje holokausta pričali o “jevrejskoj hegemoniji i dominaciji njihovog lobija”.

Međutim, najtužnija činjenica je da ovakvi tekstovi nailaze na odobravanje od strane Sarajeva. I ne samo to, oni idu korak dalje i traže od međunarodne zajednice dodatne intervencije. E, zato je BiH država invalid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana