Dva letača

Aleksandar Stojanović

“Mislim da moramo da napravimo novi model bezbjednosti i povjerenja u Evropi. Zato što Evropa neće biti stabilna ni bezbjedna dok ne pacifikuje i razjasni svoje odnose sa Rusijom. Da budemo jasni, znamo da to nije u interesu nekih od naših saveznika. Neki će uvijek insistirati na dodatnim sankcijama. Ali, to je u njihovom interesu, ne u našem. Iako smo prijatelji”.

Ovo nisu riječi jednog od “provodnika malignog ruskog uticaja”, nego predsjednika Francuske Emanuela Makrona iz avgusta prošle godine. Dakle, jedan od najuticajnijih lidera i predsjednik države koja je uvela sankcije Rusiji svjestan je da bez tako velikog i važnog igrača na međunarodnoj sceni nije moguće graditi mir. Predsjednik tako velike države svjestan je da bi bilo pogubno busati se u prsa sa Rusijom, svjestan da bi štiteći interese SAD nanio nepopravljivu štetu Francuskoj.

U prvom dijelu ove izjave Makron kaže da Evropa neće biti bezbjedna dok ne razjasni svoje odnose sa Rusijom. Ako bismo bili maliciozni, moglo bi se reći da Komšić i Džaferović ne žele mir i bezbjednost svih. U drugom dijelu izjave on striktno pokazuje svjesnost da to nije u interesu saveznika, ali politika nije briga za druge, nego briga za sopstvene interese. Opet, ako bismo tumačili postupak Komšića i Džaferovića, možemo reći da su oni radili u interesu Medlin Olbrajt i Bila Klintona, a ne u interesu “države” u koju se kunu.

Kada pričamo o diplomatiji i dijalogu, to nije samo priča o nekakvim vrhunskim demokratskim postignućima, nego o zdravom razumu. Ovako skrojena i nakaradno ustrojena država nema taj luksuz da se trvi s velikima, a pogotovo da vodi diletantsku i čaršijsku spoljnu politiku.

Svi su, pa i sam Lavrov, svjesni da dvojac iz Predsjedništva nikad ne bi uradio nešto slično bez, ako ne podrške, onda bar sufliranja nekog sa strane. I nije potrebno gatati ko je taj koji je osokolio ova dva letača. Za svoju, ali i za dobrobit i opstanak ove države bilo bi dobro da shvate da na svjetskoj sceni više ne postoji samo jedan igrač i da su odnosi snaga značajno drugačiji. Oni treba da odvoje nostalgične emocije iz devedesetih od nove realnosti. Čovjek kojem je jedini politički uspjeh Balkan sada kao američki predsjednik treba da se bavi mnogo važnijim pitanjima. A ako želi da obnovi dominaciju nad Rusijom preko Komšića i Džaferovića, mandat mu neće dugo potrajati.

Ne želim da mislim da su Komšić i Džaferović toliko naivni da bi pomislili da je Lavrov dobio poneku novu sijedu ili da mu je šećer u krvi porastao zbog njihovog poteza. A opet, nemoguće je ispasti toliko glup pa pomisliti da se i Amerika pretjerano obradovala ovom potezu i da će ih Džo Bajden odlikovati Legijom zasluga. Ups, to je dobio samo Draža Mihailović...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana