Dužnici

Svjetlana Šurlan

Prije godinu javnosti je objelodanjen spisak najvećih dužnika za indirektne poreze u BiH. To je svakako bilo za pohvalu, naročito nakon više mjeseci u kojima se vijećalo da li to treba ili ne treba da se uradi.

Sama pomisao da će se naći na "crnoj listi" natjerala je određene firme da plate dug, vjerovatno svjesne da im takav imidž u javnosti može dodatno uticati na poslovanje.

Određeni poreski obveznici su dug platili kada je spisak objavljen ili u nekoliko idućih mjeseci.

Ali za većinu nema lijeka ni nakon svrstavanja među najveće dužnike - ni "crna lista", ni prozivanje u javnosti da iz mjeseca u mjesec duguju milione državi - građanima, nije pomoglo.

Tako je dug za godinu porastao za oko sto miliona maraka, a među dužnicima su dobro poznata imena poreskih obveznika, od "MB Kekerović" i drugih firmi, do onih koji su u stečaju, kao što je "Pevec".

Kako naplatiti dug od ovih preduzeća i dalje je pitanje na koje nemaju odgovor nadležni u vlasti BiH, čiji je najveći domet o ovom pitanju bio dogovor da javno objave spisak dužnika.

Sada kada se pokazalo da to ima efekta, ali daleko slabijeg nego što je trebalo, treba se naći bolje rješenje, da se vrati dug i da se ne dopusti dalje gomilanje neplaćenih obaveza.

S druge strane, Uprava za indirektno oporezivanje je podatke o svima onima koji duguju uručila Tužilaštvu BiH i ponudila mu i svoju stručnu pomoć. Sada je sve na onima koji će činiti buduću vlast i imati ruke u Upravnom odboru UIO.

A ranije osnovan domaći USKOK, pompezno najavljivan, konačno bi trebalo da se oglasi o učincima svoga rada. Timovi tužilaca i stručnjaka konačno bi trebalo da kažu da li su išta uradili i koji su efekti njihove saradnje jer, podsjećamo, planirali su da otkriju i spriječe mnogobrojne poreske prevare. A rezultat njihovog rada trebalo je da budu sudski procesi protiv odgovornih za kriminal.

Građanima je "crna lista" već poznata, iz mjeseca u mjesec se ukupni zbir povećava. Potreban je odgovor na pitanje kada će dug konačno početi da se smanjuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana