Dužnici

Marina Čigoja

Dugo najavljivana lista najvećih dužnika za indirektne poreze u BiH konačno je objavljena. Ta lista otkrila je iznose i imena više od 2.000 najvećih dužnika za PDV, akcize i carine. Ukupna dugovanja prema UIO iznose 296 miliona KM, a duguje ih više od 9.000 obveznika.

Listu najvećih dužnika za PDV, za nekoga iznenađenje, a za većinu ne, predvodi firma "MB Kekerović". Dug ovog poreskog obveznika iznosi vrtoglavih 9,1 miliona maraka.

Ono što je spisak takođe otkrio i što i te kako zabrinjava je činjenica da se na listi najvećih dužnika nalaze i javna preduzeća, pa se tako odmah iza firme "MB Kekerović" nalazi Republička direkcija za robne rezerve iz Banjaluke sa 7,59 miliona KM duga, a među najvećim dužnicima je i Federalna direkcija robnih rezervi iz Sarajeva sa dugom za PDV od 4,37 miliona KM.

Iako su imena ovih obveznika često spominjana u javnosti kao najvećih dužnika, nema sumnje da će lista na vidjelo izbaciti i mnoge druge, poznate i one manje poznate firme, njihove vlasnike i dugove.

Prvo pitanje koje se nameće svakako je hoće li spisak pokazati da su postojali privilegovani poreski obveznici, odnosno firme kojima se gledalo kroz prste i svjesno dozvoljavalo gomilanje dugova koji će danas, izvjesno je, teško biti naplaćeni. Ne treba zaboraviti ni to da je značajan broj preduzeća koja se nalaze na listi dužnika u stečaju i da je vjerovatnoća naplate njihovog duga veoma mala ili nikakva.

S druge strane, može se očekivati i da će ova lista doprinijeti boljoj naplati potraživanja jer će ozbiljne firme, koje su zbog nekih objektivnih razloga zapale u probleme i nisu bile u mogućnosti da na vrijeme izmire dug, sigurno tražiti način da svoje obaveze izmire i tako izbjegnu da se nađu na "stubu srama" i pošalju lošu poruku svojim poslovnim partnerima.

Hoće li to biti dovoljno da poreski dugovi budu smanjeni, vidjećemo već u prvim mjesecima ove godine. Ako toga ne bude, na potezu je UIO koji bez pardona treba da ide prema svakome ko je ostao dužan i naplati sve do posljednje pare, ali i tužilaštava kod kojih se nalazi značajan broj izvještaja koje je upravo UIO podnio zbog sumnje u razne nezakonitosti. Pitanje je samo hoće li biti dovoljno snage i volje za to.

U svakom slučaju, pritisak javnosti sada će sigurno biti veći kako na same poreske obveznike, tako i na UIO čiji rad će biti pod lupom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana