Dugovi

Ma­ri­na Čigoja

Problemi u zdravstvu Republike Srpske nastavljaju se jedan na drugi. Podatak da su zdravstvene ustanove za samo sedam mjeseci udvostručile poreski dug koji su imali na kraju prošle godine i koji sada iznosi više od 60 miliona alarmantan je i traži hitnu reakciju.

Ne bude li je, iz Poreske uprave RS upozoravaju da će krenuti sa blokadom računa i prinudnom naplatom!

Da li je moguće da ćemo doći u situaciju da se od zdravstvenih ustanova dug prinudno naplaćuje? Znači li to da građani mogu očekivati da će, kada krenu u bolnicu, poljubiti vrata? Ko će garantovati da se to neće već sutra desiti? Pitanja su to na koja nadležni u RS treba što hitnije da odgovore.

Analiza Poreske uprave je pokazala da neke zdravstvene ustanove redovno izmiruju svoje obaveze, što ukazuje na to da nije svuda loše stanje i da nedostatak novca ne može biti jedino opravdanje za lošu situaciju u ovom sektoru.

Ministar zdravlja, Fond zdravstva i Vlada RS su na potezu. Od njih se očekuje, poslije ovih alarmantnih podataka iz Poreske uprave, da sve činjenice stave na sto.

Čarobnog štapića nema i sigurno je da se ne može očekivati da problemi u zdravstvu budu riješeni za mjesec ili dva. Ali, konkretni koraci koji će pokrenuti stvari sa mrtve tačke, i koji su u prethodnom periodu najavljivani, još nisu dali rezultate.

Za sada je jedino izvjesno dalje gomilanje dugova, koji iz mjeseca u mjesec rapidno rastu. U ovom slučaju niko ne treba da sjedi skrštenih ruku.

Pored zdravstvenih ustanova, milionske poreske dugove imaju i brojna druga preduzeća. Iako je objava spiska poreskih dužnika uticala na neke da redovno izmiruju svoje obaveze, vidljivo je da su neki i dalje nastavili po starom. Lanac u kojem svako svakom duguje očigledno sve više pritišće i Poresku upravu, privatni i javni sektor u RS, a ako se ne krenu tražiti odgovarajuća rješenja, ne može se očekivati ni izlazak iz trenutne situacije, koja je daleko od dobre.

Začarani krug dugova nikako nije smio da pogodi jedan od ključnih sektora kakav je zdravstvo, a oni koji njime upravljaju, nisu smjeli da čekaju pet do 12 i poreske inspektore koji već kucaju na vrata najvećih kliničkih centara u RS - u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana