Dugovi opština

Marina Čigoja

U BiH je sve više onih koji rješenje za svoje probleme pokušavaju da nađu u zaduživanju.

Svaki čas može se čuti da se neki pojedinac, opština, grad i sama država zadužuju da bi sproveli u djelo određene planove ali i, nažalost, da bi vratili već postojeće dugove. Iz postojeće situacije postalo je sasvim jasno da zaduživanje mnogima postaje jedini izlaz, ali čini se, pogotovo ako se gledaju neke javne institucije, ali i opštine i sama država, da zaduživanje sve više postaje i trend.

Ono što ipak svi moraju da znaju je da dug ima svoje granice. Opštine i gradovi u Republici Srpskoj postaju sve više zaduženi, a samo na kraju prošle godine taj dug je premašio 320 miliona maraka.

Iako u većini opština koje su kreditno zadužene ističu da sve obaveze redovno servisiraju i da je taj dug pod kontrolom, ne možemo a da ne primijetimo da sve više njih pri prvim naznakama mogućih problema traži "pomoć" banaka, a nerijetko i jedan kredit zatvaraju drugim.

Očigledno je da i opštine sve teže izmiruju svoje obaveze i da su krediti postali neophodni za njihovo funkcionisanje. Ono što posebno zabrinjava je i činjenica da se neke od njih opasno približavaju gornjem limitu zaduženja koji iznosi 18 odsto prihoda lokalne zajednice.

Upozorenja ekonomista da sve više opština srlja iz jednog duga u drugi treba shvatiti ozbiljno, jer to svakako ne može biti dugoročno rješenje.

Jasno je da je kriza svuda prisutna i da je otežan rad svih, pa tako i lokalnih zajednica, ali s druge strane, to ne može biti opravdanje da se ide iz kredita u kredit, jer se stvara začarani krug iz koga će se teško naći izlaz.

Zbog toga je neophodno tražiti neka druga rješenja koja će doprinijeti boljem punjenju budžeta, a samim tim i stvoriti prostor za izmirenje obaveza, a da uslov za to ne bude kredit.

Činjenica da su opštine u FBiH mnogo manje zadužene i da je mnogo onih koje nemaju nikakvih kreditnih obaveza upućuje na zaključak da nije nemoguće neke stvari uraditi i bez kredita.

Za sve postoji granica, pa tako i za zaduživanje, a neke opštine su blizu limita i to se mora imati u vidu prije svakog potpisa za neki novi kredit, pozajmicu ili nešto treće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana