Dugovi ne nestaju preko noći

Dragana Orlović

Ukupna dugovanja u javnom zdravstvenom sistemu Republike Srpske na kraju juna prošle godine iznosila su više od milijardu maraka. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati domovi zdravlja i bolnice koje nemaju neizmirenih obaveza. Duguju za sve i svašta.

Od neplaćenih računa za grijanje i vodu, dugovanja prema dobavljačima, pa do milionskih cifara za poreze i doprinose. Dovoljno je samo pogledati spisak Poreske uprave Republike Srpske, gdje su na vrhu u svim filijalama po visini dugovanja upravo zdravstvene ustanove.

Blokade računa, nezadovoljni radnici i još nezadovoljniji pacijenti posljednjih godina nisu bili nesvakidašnja pojava, zbog čega se polako, ali sigurno i počelo s prebacivanjem zdravstvenih ustanova na trezorski sistem poslovanja.

Očuvanje i unapređenje finansijske održivosti zdravstvenog sistema jeste jedan od prioritetnih ciljeva definisanih i u Programu ekonomskih reformi, a to donekle novi sistem rada obećava.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS tvrde kako dosadašnja iskustva pokazuju da trezorski način poslovanja omogućava kvalitetnije i transparentnije finansijsko planiranje, upravljanje, kao i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Međutim, mnoge zdravstvene ustanove i njihove lokalne zajednice nisu preduzele potrebne procedure kako bi na vrijeme krenule s ovim načinom rada. Njih ukupno 17 trebalo je da od 1. januara pređe na trezorsko poslovanje, ali nisu svi u tome uspjeli. U nekim gradovima i opštinama tome su kumovale političke trzavice u lokalnim parlamentima, dok je u drugima jednostavno bilo manjka želje da se uopšte pređe na trezorski sistem.

To je posebno bilo izraženo u onim zdravstvenim ustanovama koje su poslovale pozitivno i koje smatraju da im novi način rada jednostavno nije ni potreban.

Da li će se i kako ovo odraziti na cjelokupan zdravstveni sistem teško je prognozirati, posebno u ovom vremenu kada je sve podređeno pandemiji i sve većem broj zaraženih. Ipak jedno je sigurno. Dugovi neće nestati preko noći. Transparentniji rad i bolja kontrola trošenja javnih sredstava potrebna je svim zdravstvenim ustanovama, kako bi rad medicinskog osoblja bio usmjeren na što kvalitetnije liječenje pacijenata, a ne na probleme poput neuplaćenih doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana