Dugovi i štednja

Radmila Đević

Izgubljenih više od 60 sudskih sporova, nagomilana dugovanja iz ranijeg perioda, neplaćene obaveze, visoke zatezne kamate, samo su dio tereta koji se obrušio na ionako skroman i uvijek nedovoljan budžet opštine Foča.

Najbrojnija lokalna zajednica Gornjeg Podrinja suočila se s činjenicom da  sumu od 1,6 miliona KM koju mora da izdvoji samo za sudske presude i kamate po izgubljenim sporovima koje su stizale na naplatu. Javnost je obaviještena da osim toga, opština ima neizmirena dugovanja od 1,7 miliona KM, a tu su i zaduženja po dugoročnim i kratkoročnim kreditima od 3,7 miliona maraka.

Opštinska kasa nije mogla da podnese sve dugove i obaveze koje je prethodna vlast predvođena, sa sada već bivšim načelnikom Zdravkom Krsmanovićem iza sebe ostavila. Naslijeđeni deficit prijetio je iz dana u dan. Budžetski kolač nije bio dovoljan za sve, a korisnici su insistirali na svojim dijelovima. Narod je tražio objašnjenja, pomake, bolje dane, promjene, podsticaje, nova radna mjesta. Putevima je potrebna obnovu. Omladini projekti. Izvođači radova tražili su isplate. I priliv u budžet bio je manji od projektovanog. Sve u svemu, crta se morala podvući.

Pokazalo se da su maksimalna štednja, kontrola, racionalizacija trošenja, smanjenje svih nepotrebnih rashoda, jedini lijek za stabilizaciju stanja opštine. Svim bolnim mjerama došlo se do ušteđenih više stotina hiljada maraka koje su odmah proslijeđene za dug. Ostalo je, međutim više od milion maraka tereta, pa se posezanje za kreditom pokazalo kao  jedino rješenje. Od kredita će čak 1,1 milion otpasti na plaćanje sudskih sporova, 300.000 maraka biće uloženo u rekonstrukciju željeznog mosta na Drini, dok će se sa stotinu hiljada mraka zanoviti vozni park opštine sa terenskim vozilima. A sve to ne bi bilo potrebno je bilo više odgovornosti prema trošenju budžetskih sredstava. Arčenje budžeta najviše je koštalo građane. Da nije bilo toga milion i po mogao bi biti proslijeđen u investicije. Ovako su upravo investicije platile ceh poigravanja sa budžetskim novcem i netransparentnim trošenjem.

Čelni ljudi opštine Foča tvrde da bi milionski kredit otišao u infrastrukturu, poljoprivredu, podsticaje zapošljavanju, možda nekom novom pogonu da nije bilo dugova. Kažu da će se i dalje pridržavati racionalizacije i transparentnog trošenja budžetskih sredstava, plaćanju računa na vrijeme kako bi godinu završili pozitivno. Da će biti tako, nadaju se svi oni koji žele da Foča ustane na noge i načini prve velike pomake. Jer sa budžetom se ne igra, kao ni sa voljom i zahtjevima građana kojima je dosta i kredita i dugovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana