Dugovanja

Goran Maunaga

Dugovanja pravnih lica, preduzeća i pojedinaca entitetskim i institucijama BiH za raznorazne doprinose i poreze dostigla su ogromne iznose, koji se uz to svakim danom još i uvećavaju, pa je ovakva situacija postala više nego zabrinjavajuća.

Kako imati zamjerke na rad, recimo, Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje RS pored činjenice da preduzeća u stečaju ili likvidaciji toj instituciji duguju više od 85 miliona maraka, dok samo deset najvećih dužnika za doprinose duguje preko 33 miliona maraka.

Pošto je riječ o bivšim državnim preduzećima i akcionarskim društvima, u takvoj situaciji većina tereta pada na Vladu RS.

Tako je najveći dio do sada naplaćenih potraživanja i uplatila Vlada, a porazan je podatak da su ukupna potraživanja Fonda PIO po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju prošle godine iznosila skoro 400 miliona maraka.

Znajući da velika dugovanja za doprinose imaju i zdravstvene ustanove, javna preduzeća, te da je dio potraživanja reprogramiran, opravdano se moramo upitati ko i kako može da živi od dugovanja i reprogramiranja, odnosno od izmirivanja tuđih dugova?

Ni tu nije kraj.

Frapantan je i podatak da je broj najvećih poreskih dužnika Upravi za indirektno oporezivanje za PDV za samo prva tri mjeseca ove godine povećan za čak 47 obveznika, a ukupan dug čak za tri miliona KM.

To znači da taj dug mjesečno u prosjeku raste za milion maraka, što urgentno mora da se zaustavi.

S obzirom na to da je, recimo, UIO Tužilaštvu BiH sukcesivno podnosio detaljne izvještaje o dugovanjima preduzeća, tužilaštvo je neke od tih predmeta davno trebalo da odradi.

U tom poslu nadležne institucije za sprovođenje zakona morale bi da budu efektnije i ažurnije jer se ne smije dozvoliti da su dugovanja stara skoro po deceniju. Jer dužnici su poznati, zna se koliko duguju, kao što nisu nepoznanica ni nezakonitosti kojima su se mnogi od njih bavili.

A od ovolikih dugova sasvim sigurno niko neće imati koristi. Naprotiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana