Dugovanja “Šumama”

Marina Čigoja

“Šume RS” u prvih šest mjeseci 2013, poslije nekoliko godina negativnih rezultata, konačno su napravile pozitivne pomake i ostvarile pozitivan rezultat.

Podatak da su “Šume” konačno počele da izlaze iz dubioze u kojoj se duže vrijeme nalaze jeste nešto što je pozitivno, ali uspjeh, nažalost, kvari činjenica da je taj rezultat mogao da bude još veći. A nije zbog dugovanja prema “Šumama” koja su se godinama gomilala i dostigla milione i milione maraka, zbog čega preduzeće i danas trpi.

Kako su se ranije uprave odnosile prema ovom preduzeću, najbolje govori podatak da, osim što je imalo konstantne gubitke, preduzeće trenutno vodi 750 sporova protiv dužnika koji im duguju čak 33 miliona maraka. Ishod ovih sporova krajnje je neizvjestan, a ono što posebno zabrinjava je to da se veći dio tih potraživanja odnosi na obaveze nastale u posljednje tri ili četiri godine.

Ovaj podatak zaista zahtijeva ne samo posebnu pažnju uprave “Šuma Srpske”, nego i pravosudnih institucija RS, s obzirom na to da u ovolikom dugu sigurno ima “mutnih radnji”, samo je pitanje ko je i koliko u sve to upetljan.

Očigledno je da su “Šume” sklapale ugovore sa fiktivnim firmama koje su gomilale dugove i ovo preduzeće uvlačile u sve veću dubiozu. Zna se da su pojedine firme uzimale robu i prerađivale je, a da pri tome nisu ništa platile “Šumama”. Poslije toga jednostavno su nestale, a “Šumama” ostavile dugove. Kako je moguće da je roba davana bez ikakve garancije da će ona biti i naplaćena? Da li su i koliku korist čelni ljudi ovog javnog preduzeća imali od toga i za koliko su zaista oštećene “Šume” i RS?

Jasno je da nadležne institucije i te kako treba da zasuču rukave i otkriju ko je davao preduzećima robu koju nikada nisu uspjeli da naplate i da te pojedince adekvatno kazni. Samo tako će u ovo preduzeće, u kojem je godinama radio ko je šta htio, početi da se uvodi red.

Pored toga, poznate su i brojne druge afere koje se vezuju za ovo preduzeće, a sigurno je da, ako to sve ne bude riješeno, ono teško može da stane na svoje noge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana