Duga borba

Dragana Orlović

Problem Trgovske gore kao lokacije za odlaganje nuklearnog otpada traje duže od dvije decenije, tačnije, još od 1999. godine, kada je Hrvatska usvojila program prostornog uređenja i izabrala upravo to mjesto za odlaganje radioaktivnog otpada. Od tada je krenulo postepeno da se otkriva pravo, ili bolje reći, ružno lice politike naših komšija.

 

Niko tada, kao ni danas, u Hrvatskoj nije pomislio na činjenicu da bi odlaganje otpada na ovom području ugrozilo zdravlje više od 250.000 stanovnika u slivu Une, kao i kompletnu životnu sredinu. Niko nije mario ni što bi trajno mogla biti uništena izuzetno perspektivna područja za razvoj turizma, poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane, kao i da bi došlo do iseljavanja stanovništva, jer je najveći dio oslonjen na te vrste ekonomske djelatnosti. Hrvatsku ne koleba ni nepovoljnost terena, kao ni rizici od minskih polja, a kršenje propisa je tek posebna priča. Ostali su, a kako izgleda, i ostaće istrajni u svojim namjerama.

Deset domaćih stručnjaka iz raznih oblasti boravilo je juče na Trgovskoj gori gdje su se na licu mjesta upoznali sa planovima hrvatskih kolega u vezi sa gradnjom skladišta, a zbog onoga što su mogli čuti, nema mnogo razloga za optimizam.

Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane “Krško” Hrvatske objavio je nedavno da kreće izrada studije o opasnosti od zemljotresa na lokaciji skladišta niskog i srednjeg radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Korak po korak sve su bliže svom cilju.

Okvirni sporazum za te poslove već je potpisan sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Zagrebu, a njime je precizirano da će studija biti urađena za potrebe projektovanja, bezbjednosnih analiza i procjene uticaja na okolinu, uspostavljanje i održavanje mreže seizmografa i akcelerografa oko Čerkezovca za preciznije mjerenje i bilježenje pomaka i ubrzanja tla tokom zemljotresa.

Sa druge strane, naše institucije imaju formiranih nekoliko radnih tijela, čija je misija da sagledaju svu problematiku i dostupnu prateću dokumentaciju Hrvatske po ovom pitanju, vodeći pravnu borbu. Spor i složen proces, ali proces od kojeg nikako ne smijemo odustati. Pa makar morali opet na ulice, kao 2019. godine u Novom Gradu, kada je nekoliko stotina građana protestovalo.

Odlučni i ujedinjeni učesnici skupa pokazali su tada kako ozbiljno ekološko zagađenje ne poznaje državne i entitetske granice, kao ni političku pripadnost. Izgleda da nas samo neka nevolja i može natjerati da zajedno djelujemo i borimo se na istoj strani. Sada je i na institucijama BiH da taj jedinstven stav ponove. I da budu istrajniji od komšija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana