Dug za bolovanja

Marina Čigoja

Za problem dugovanja koji godinama guši privredu Republike Srpske, ali sve više i fondove, još nema odgovarajućeg lijeka.

Da je trenutno najpopularniji princip poslovanja kod nas "dođem ti, dođeš mi" pokazuju i najnoviji podaci Fonda zdravstvenog osiguranja koji govore da ovaj fond poslodavcima u Srpskoj duguje čak 31 milion maraka. Svoja dugovanja za radnike na bolovanju pravdaju činjenicom da su dugovanja prema njima daleko veća i iznose više od 200 miliona maraka.

- Da se redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje, dug za bolovanja ne bi postojao i Fond bi mogao da redovno izvršava svoje obaveze - kažu u Fondu.

Naravno da obaveze prema Fondu treba da se izmiruju i da svako treba da poštuje zakon, ali postavlja se pitanje šta bi se desilo kada bi svi poslodavci koji godinama kubure sa nemogućnošću naplate potraživanja, rekli kada "plate meni, platićemo i mi Fondu"? Sigurno je da bismo se našli u još većem haosu nego što već jesmo.

Zbog toga se ne bi smjeli svi poslodavci stavljati u isti koš. Fond bi trebalo da odvoji poslodavce koji redovno izmiruju svoje obaveze od onih koji to ne čine i u skladu sa tim i  izmiruju svoje obaveze.

Svakako, ni to nije trajno rješenje i zbog toga se mora tražiti neko novo koje će probleme rješavati iz korijena.

Očigledno je da svi, od privatnih, preko javnih preduzeća, do fondova imaju problema u naplati svojih potraživanja. Naravno, lakši dio posla je uspostaviti dijagnozu, a mnogo teži naći način kako da se to stanje izliječi.

Dugo očekivani zakon u multilateralnoj kompenzaciji trebalo bi donekle pitanje međusobnih dugovanja da dovede u red i da omogući da se prebijanjem ti dugovi makar malo smanje, jer je jasno da ovdje svako svakom duguje i da se poslovi sve češće "preklapaju", a da je dobijanje gotovog novca postalo skoro nemoguća misija.

Rješenja nisu jednostavna, ali ona se moraju naći. Milionska dugovanja jednih prema drugima nikome ne idu u prilog, a danak će na kraju sigurno platiti sami radnici odnosno pacijenti. Situacija u privredi, kao i u zdravstvu je daleko od dobre, a sve dok se ne počne raditi na izmirenju obaveza jednih prema drugima, teško je očekivati neke značajnije pomake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana