Dug prema profesorima

Dragana Orlović

Novog rektora banjalučkog Univerziteta odmah po inauguraciji dočekalo je pregršt obaveza, ali i problema koje će u idućem periodu morati riješiti.

Jedan od njih je isplata honorara gostujućim i profesorima angažovanim sa kliničkih centara, koji studentima drže stručne vježbe i predavanja.

Novčane naknade za njihov rad kasne od marta, a razlog za to je što Univerzitetu očigledno nedostaje novca. Prema podacima finansijske službe ove visokoškolske ustanove, više od 400 profesora čeka svoje honorare.

Olakšice da bi izmirili ove ugovorene obaveze, tačnije, bolji priliv novca, na Univerzitetu očekuju sa novim upisninama i školarinama, ali i dalje nisu sigurni u svoje finansijske moći. Tačnije, u njihovu dugotrajnost.

Pored upisne politike i brucoša koji će uskoro zakucati na njihova vrata, na Univerzitetu moraju ozbiljno da se pozabave i sa isplatom honorara koji duguju nastavnom kadru

Jer kvalitet nastave u velikoj mjeri zavisi i od ovih profesora kojima su dužni honorare i koje niko ne bi mogao kriviti ukoliko bi odlučili obustaviti svoj rad. Ali ne treba prejudicirati. A ni davati im ideju za takvo nešto.

Ipak, bilo kako bilo, već odavno smo svjesni da u visokom obrazovanju u RS, ali i cijeloj BiH već godinama postoji niz problema koje nikako da iskorijenimo. Uzmimo za primjer samo Bolonju.

BiH je Bolonjsku deklaraciju potpisala u septembru 2003. a Lisabonsku konvenciju u junu iste godine, garantujući tada da će intenzivno prihvatiti sve norme Bolonjskog procesa i da će raditi u pravcu procesa priznavanja evropskih diploma. Čini se, ipak, da sve to što je potpisano nikoga ne obavezuje da odredbe ova dva dokumenta i primjenjuje.

Na visokoškolskim ustanovama još uvijek vlada priličan haos. Studenti se i dalje ne snalaze, a i sami profesori još uvijek Bolonjski proces vide kao veliki izazov.

Harmonizacija sprovođenja cjelokupnog Bolonjskog procesa još uvijek nije (i pitanje je kada će biti) urađena.

Realno gledajući, o Bolonjskoj deklaraciji nakon ovoliko godina od njenog potpisivanja ne znaju dovoljno ni naši političari i resorni ministri u kantonima i entitetima.

I dok tako nerijetko slušamo o Bolonji, reformi cjelokupnog obrazovnog procesa i boljem međunarodnom rejtingu zaboravimo da kod nas ni osnovne stavke nisu uređene, kao što je slučaj obične isplate honorara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana