Dug FBiH

Svjetlana Tadić
Dug FBiH

Federacija BiH ima jedan jedini cilj u svom mandatu, a to je da opstruiše Republiku Srpsku, i to na svaki mogući način.

Prvi od načina je krađa novca od RS po osnovu prihoda od indirektnih poreza iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Nakon što je krađa učinjena, a novac koji pripada RS završio u FBiH, na svaki mogući način zvaničnici federalne Vlade pokušavaju da taj novac zauvijek zadrže, odnosno prisvoje bez ikakvog osnova.

Dug je tako rastao i rastao, te dostigao više desetina miliona maraka sa kojima je umjesto RS raspolagala FBiH.

Prvo su odbijali da priznaju dug, zatim su ga priznali, ali su negirali njegov iznos, pa su na kraju priznali i iznos i na jedvite jade u septembru pristali da vrate dio duga RS.

Tada je dogovoreno da se Srpskoj vrati ukupno 33,8 miliona maraka od PDV-a za 2008, 2009. i prvu polovinu 2010. i 2011. godine.

Ali, FBiH ne bi bila to što jeste da u svakom dogovoru ne ostane i nešto što nije dogovoreno. Ostao im je sporan dug od PDV-a iz druge polovine 2010. godine koji iznosi oko 30 miliona maraka.

E, za naplatu tog duga dogovoreno je da Srpska čeka maksimalno do kraja ove godine, ali to će se po svemu sudeći realizovati tek iduće, ako bude sreće.

Sreća Srpskoj je potrebna, jer uz pokazanu spremnost FBiH, nikada neće dobiti nazad svoje pare.

Naime, kada je u septembru dogovoreno vraćanje dijela duga, dogovoreno je i da se popuni jedinica za krajnju potrošnju Upravnog odbora UIO koja bi provjerila da li je dobro izračunato i koliko to zapravo FBiH duguje.

Zahtijevala je to upravo FBiH koja ni dan-danas nije pokazala spremnost da se taj njen zahtjev realizuje.

Da je riječ o očiglednoj opstrukciji pokazuje i činjenica da rok do kada je Jedinica trebalo da preračuna dug ističe ovih dana, a da grupa još nije ni formirana. Zašto?

Zato što je FBiH, koja je zahtijevala da to tijelo bude formirano, kao svog predstavnika predložila osobu koja nije imala stručne kvalifikacije za preračunavanje.

Tako glavni "računovođa" FBiH nije mogao da računa, a kad ne može on, onda ne ide da računaju ni predstavnici BiH i RS sami, a uostalom oni se nisu ni bunili za iznose duga.

I tako se, u vrijeme kada bi FBiH trebalo da vraća još 30 miliona RS, čeka da Federacija nađe računovođu po svojoj mjeri.

Po svemu sudeći, želja im nije da dug bude umanjen, već da se nikako ne obračuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana