Dug BiH

Svjetlana Tadić
Dug BiH

Kako rade ministri na nivou BiH u tehničkom mandatu pokazuje i podatak da se spoljni dug BiH za samo dva mjeseca povećao za 137 miliona maraka.

To se desilo u periodu jul-septembar, vremenu kada stanovništvo BiH ide na godišnje odmore, pa su se ministri valjda nadali da će malo ko obratiti pažnju na enormno zaduživanje.

Nadanja im se nisu ispunila, jer je upravo Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH tražila od Ministarstva finansija BiH cjelovitu i detaljnu informaciju o zaduženosti BiH.

E, tu već Ministarstvo nije moglo ništa, pa je obznanilo kako se BiH ljetos ponašala povodom zaduživanja kod različitih međunarodnih finansijskih institucija.

Zaključeno je da je spoljni dug BiH na početku septembra ove godine iznosio više od 6,3 milijarde maraka, što je za 137 miliona više u odnosu na zaduženost dva mjeseca ranije, odnosno na početku jula.

Iako BiH ima na raspolaganju više od 1,954 milijarde maraka neangažovanih kredita, za koje plaća kamate, ipak se konstantno uzimaju novi krediti.

Što se tiče spoljnog duga entiteta, zbog svoje složene organizacije, FBiH je do sada skupila više od četiri milijarde maraka duga, dok je spoljna zaduženost Republike Srpske 2,2 milijarde KM.

Zaduživanja ne bi bila sporna, jer, prema mišljenju ekonomista, "BiH nije visoko zadužena", samo da se dobijena sredstva troše kako treba.

Ovako imamo stanje da se u različitim izvještajima navodi da se po BiH od kredita grade putevi, željeznice, zdravstvene, obrazovne ustanove... međutim, malo od toga stvarno se dešava.

Nema kapitalnih investicija, a zaduženja idu direktno u potrošnju, i to u većinu slučajeva za krpljenje budžetskih deficita.

Da BiH svakim danom tone sve dublje, potvrđuje i činjenica da iduće godine dospijevaju rate za naplatu kredita koji je MMF dao BiH. Kako će se ovaj kredit otplaćivati, pitanje je, jer BiH ni na koji način ne želi da se odrekne svoje skupe administracije koja iz dana u dan sve više košta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana