Dudaković

Goran Maunaga
Dudaković

Ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković uskoro će biti optužen, uhapšen, procesuiran i osuđen za ratne zločine koje je počinio na području Krajine tokom rata u BiH.

Do tog momenta, kad mu više ne mogu pomoći ni moćni zapadni prijatelji koji su ga, i pored neoborivih dokaza da je počinio zločine, držali van domašaja prava i pravde, trebalo je da prođu godine i da količina tih dokaza bude tolika pa da i najobičnijem laiku postane jasno da tu nikako nisu čista posla.

Postalo je zaista potpuno licemjerno, besmisleno i bezobrazno držati još na slobodi čovjeka za kojeg postoji toliko dokaznog materijala, video-zapisa, svjedoka i dokumenata, nepobitnih činjenica koje govore kad, gdje i kako je počinio ratne zločine.

Ali bez obzira na sve to, gotovo svi zaposleni u Tužilaštvu BiH opet će se pobuniti zbog podizanja optužnice protiv Dudakovića koju tužilac u tom predmetu faktički, ne može, a da ne podigne, sve i da to hoće.

Ne može, jer bi nepodizanje optužnice i neosuđivanje Dudakovića za ratne zločine, pa makar ta osuda glasila i na samo mjesec zatvora, predstavljalo potpuno jasan dokaz pristrasnosti i jednostranosti Tužilaštva i Suda BiH, institucija koju su i do sada same sebe nemalo kompromitovale.

Naime, Dudaković je jedini oficir svih zaraćenih vojski i strana u BiH za kojeg postoji tolika količina neoborivih dokaza za počinjene ratne zločine, a da je i pored toga još na slobodi.

I dalje, on je zasigurno čovjek, ili nečovjek, u cijeloj BiH, uzimajući u obzir i sve one kojima je već presuđeno ili kojima se tek sudi za ratne zločine, što u Haškom tribunalu, što u sudovima u BiH, za čije počinjene zločine generalno postoji najviše direktnog dokaznog materijala svih vrsta.

Jasno je da on nije uhapšen ni poslije javno emitovanih video-snimaka koji su prikazani još 2006. godine i na kojima naređuje likvidaciju zarobljenih vojnika i paljenje srpskih sela, samo zato jer je iza sebe imao podršku moćnika sa Zapada.

Isti ti su ga sačuvali i kad su u pitanju svjedoci, što pokajnici iz njegovog obezbjeđenja, što preživjeli Srbi, što "Abdićevi Bošnjaci" iz Velike Kladuše. Ni ratna dokumentacija, zbog iste podrške, nije u tom slučaju pomagala.

Tek kad su u kasarni u Bihaću otkriveni posmrtni ostaci ubijenih zarobljenika, pripadnika VRS, Tužilaštvo je moralo da naredi pribavljanje ratne arhive Petog korpusa Armije RBiH koja je do sada bila "adaktirana" na poznatoj lokaciji.

Nećemo se miješati u dalji rad Tužilaštva i Suda BiH, ali se nadamo da znaju adrese svjedoka koji će, prije nego što do njih dođu mediji, posvjedočiti i o Dudakovićem žrtvama koje bi tek trebalo da budu ekshumirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana