Dudaković

Goran Maunaga

Dosadašnje nepodizanje optužnice protiv komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića potpuno je jasan dokaz pristrasnosti, jednostranosti i političke motivisanosti Tužilaštva BiH.

Predmet “Dudaković i drugi” jedan je od onih za koje postoje neoborivi dokazi o počiniocima i naredbodavcima zločina izvršenih nad Srbima.

CJB Banjaluka podnio je Tužilaštvu BiH treći izvještaj protiv Dudakovića, uz nove dokaze i svjedoke o zločinima koje je počinio, ali i dalje nema odgovora na pitanje hoće li Dudaković ikada biti procesuiran.

Zašto? Zato što je teško povjerovati da se to može sada desiti ako već do danas nije procesuiran uz dokaze kakvi nisu postojali čak ni za one koji su za ratne zločine osuđeni na najdužu zatvorsku kaznu.

U njegovom slučaju, o tome da li će biti podnesen izvještaj Tužilaštva Sudu BiH, i hoće li ta optužnica biti potvrđena, odlučuju isključivo njegovi moćni prijatelji iz svijeta, tačno oni koji su tokom rata, i pored embarga, naoružavali Armiju RBiH.

Ako bi protiv Dudakovića kojim slučajem bio pokrenut postupak za ratne zločine i on se našao na sudu, nema sumnje da bi on tada rekao ko je i kako naoružavao njegovu vojsku. Zato je Dudaković, i pored onih neoborivih dokaza, dokumenata, video-zapisa i svjedoka, još na slobodi. A zato su, kad je riječ o Dudakoviću, godinama u opticaju samo dopune izvještaja i naredbi koje su, za sada, bez ikakvog stvarnog efekta.

Tako su prije skoro punih pet godina u dopuni naredbe Tužilaštva BiH o sprovođenju istrage protiv Dudakovića i još 21 njegovog saradnika navedeni detalji zločina koje su oni počinili. Terete se čak po 22 tačke za počinjene ratne zločine na području Krajine. Ali ni od toga do danas nije bilo ništa.

Osim tog, Tužilaštvo je u istrazi protiv Dudakovića ignorisalo i presude za ratne zločine Suda BiH protiv Dudakovićevih oficira Idhana Sipića, Suada Kapića Hodže i Sulje Karajića, iako je Dudaković znao za sve te zločine i naređivao im.

S obzirom na to da su, dakle, prošle godine, a da Dudaković i pored neoborivih dokaza nije procesuiran, i najobičnijem laiku je jasno o čemu se tu radi. Moguće je čak da Dudaković nikada neće biti procesuiran, ali u takvoj BiH onda ne može nikada biti ni pomirenja ni suživota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana