Državni zatvor

Sandra Miletić
Državni zatvor

Da u BiH gotovo ništa ne može da se napravi na vrijeme i bez problema, ovog puta je pokazala izgradnja državnog zatvora u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, u kojem bi trebalo da budu smještene osobe osuđene za najteža krivična djela.

Izgradnja zatvora, čiji je kamen temeljac urađen sada već davne 2006. godine, trebalo je da se okonča još 2008. (dakle prije pune dvije godine) ali ona još nije ni započela.

Osim toga, čitav posao umjesto planiranih 30 miliona maraka, koštaće čak oko 80 miliona.

Radovi bi trebalo da otpočnu sredinom iduće godine, ali kako je krenulo, malo ko vjeruje u to.

Glavni krivac za sada već višegodišnje kašnjenje izgradnje je turska projektantska firma "Tuš-Taš" koja je u startu napravila potpuno pogrešan projekat, za koji se, nažalost, kasno utvrdilo da ne valja.

Tako se umjesto u gradnju, krenulo u izradu potpuno novog projekta, koji bi trebalo da bude završen do kraja januara sljedeće godine.

Na novom projektu rade arhitekte iz Njemačke, eksperti iz Londona i Norveške u kooperaciji sa projektantskom kućom "Non-stop".

Evropska komisija odredila je projektantsku kuću koja će raditi na novom projektu, kao što je bila uključena i u odabir firme koja je radila na projektu koji je propao.

Za propali projekat Evropska komisija dala je "Tuš-Tašu" 800.000 maraka, a do sada je u izgradnju zatvora, koja nije počela, utrošeno oko 3,1 milion KM iz budžeta. Čitav je aranžman, inače, bio rađen u organizaciji Suda i Tužilaštva BiH.

Ono što je nevjerovatno u priči oko izgradnje zatvora jeste takav pristup i propusti u jednom tako ozbiljnom i skupom projektu, oko kojeg se vrte desetine miliona maraka.

Da čovjek ne povjeruje da firma koja se prihvatila posla u kojem treba da se izgradi objekat u kome će boraviti najopasniji ljudi u zemlji napravi projekat koji je toliko loš da ne može ni da se popravi, već mora da se radi iznova. Možemo samo da se nadamo da će projekat ovoga puta da bude onakav kakav bi trebalo da bude.

Sve u svemu, BiH će čekati još najmanje godinu ili dvije da dobije državni zatvor, koji je i više nego neophodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana