Državni stanovi

Svjetlana Šurlan

Nedorečenost propisa i veoma česte rupe u zakonu glavni su uzrok problema većine građana u Srpskoj.

Kako je šta propisano i kako treba tumačiti ono što je propisano, zavisi od institucije do institucije, od službenika do službenika.

Jedan od takvih primjera, zbog kojeg je građane veoma često zaboljela glava jer nisu znali kako protiv sistema, je nedorečenost u ugovorima o otkupu državnih stanova, u propisima koji regulišu ovu oblast, u procedurama...

Prije više od desetak godina počeo je otkup državnih stanova u RS, neki su sklopili ugovore na deset, neki na dvadeset godina.

Prošle i ove godine tih desetak godina je isteklo i ističe, a onima koji su se ponadali da će biti "svoji na svome" nada je splasnula kada su otišli da upišu vlasništvo nad otkupljenim stanom i da "skinu" hipoteku.

U nadležnim institucijama ih je dočekalo obavještenje da treba da uplate i po nekoliko hiljada maraka, čak i do one cifre koju su već otplatili u posljednjih deset godina.

Objašnjenje je bilo jednostavno, ako su preskočili tri rate bilo kada u deset godina, bez obzira na to što su kasnije redovno sve plaćali, a neki i prije roka otplatili stan, za ta tri kašnjenja obračunata im je kamata na cjelokupan iznos duga.

Zašto je to tako? Zato što vlada nedorečenost propisa.

U ugovorima o otkupu mogućnost obračuna kamata nije spominjana, već je samo pisalo da, ako budu preskočene tri rate, cjelokupan iznos dolazi na naplatu.

Međutim, nadležni su drugačije protumačili ugovore i sve propise u vezi s tom oblašću i zaključili da ne naplaćuju cjelokupan iznos duga već da na njega "pucaju" kamate.

O tome kupce stanova, naravno, nisu obavještavali, a kamate su rasle i rasle.

Kada su došle na naplatu i kada je uočen problem, započelo je njegovo rješavanje, ali i to je trajalo godinu.

Prošle sedmice se agonija završila, definisano je da se ne može na taj način obračunavati i naplaćivati kamata.

Ali i propis o tome je nedorečen, ne reguliše šta sa onima koji su zbog muka sa sistemom već platili nezakonito obračunate kamate. Oni, jednostavno, nisu imali sreće. A takvih "nesrećnih" će sigurno biti sve više jer postoji i previše rupa i nedorečenosti u propisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana