Državni javašluk

Željka Domazet

Da se javašluk u institucijama na nivou BiH ponavlja i produbljuje iz godine u godinu, potvrđuju i najnoviji revizorski izvještaji u kojima je otkriveno brdo bezakonja i bahatosti. Kada je riječ o trošenju javnog novca, zaposleni u institucijama na nivou BiH ponašaju se kao da je riječ o “alajbegovoj slami” i zavlače ruku u državne novčanike slobodnije nego u lične.

Već i ptice na grani znaju da su javne nabavke u ovoj zemlji leglo kriminala, ali se godinama ništa ne poduzima. Već odavno je Savjet ministara donio odluku da bez posebnih odluka nema novog zapošljavanja u institucijama, ali se našao način da se doskoči i tome, pa ukoliko se i odobri zapošljavanje jednog državnog službenika, svi oni koji su se prijavili na konkurs zauzeli su startne pozicije i ako kojim slučajem imaju dobre partijske veze, uguraće se na državne jasle.

Neviđeni javašluk iz godine u godinu se ponavlja i prilikom korišćenja službenih vozila, pa nisu rijetke institucije u kojima se ta vozila koriste 24 časa i u privatne svrhe.

Činjenica je da su neki državni službenici, koji su se na izborima uhljebili na poslaničke pozicije, svoju radnu poziciju u institucijama zaledili i kada im prestane mandat, ne moraju da se sekiraju za svoje radno mjesto. Potvrda javašluka je i podatak da neki službenici pod suspenzijom mogu biti i više godina, da neplaćeno odsustvo takođe može da se toleriše godinama, a da poslove tih istih službenika obavljaju njihove kolege.

Od kada je uspostavljena Kancelarija za reviziju institucija BiH, koja godinama ukazuje na drastične nepravilnosti u radu institucija, do danas se nije desilo da je neki državni službenik ostao bez posla za propuste koje je učinio, niti je bilo koji ministar odgovarao zbog loših nalaza revizora, niti je smijenjen, iako je institucija kojom je rukovodio iz godine u godinu ponavljala iste greške. Takav odnos prema revizorskim izvještajima može samo dovesti do zaključka da su i ti izvještaji postali sami sebi svrha i da se javašluk nastavlja bez ikakvih posljedica.

Ako se svemu tome doda činjenica da jedino u ovoj zemlji nerad može debelo da se naplati, onda je jasno da se zadugo u BiH neće stati na zelenu granu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana