Državne jasne

Aleksandar Sanja Ilić

Stranačka uhljebljenja uvijek su top tema u našoj zemlji i sa sigurnošću možemo reći da u Srpskoj i FBiH nema nijednog grada niti opštine u kojoj nije zastupljena ova praksa zapošljavanja.

Posljednji slučaj uhljebljenja stranačkih kolega uzdrmao je Bijeljinu, jer gradonačelnik ovog grada Mićo Mićić ne dopušta da njegovi načelnici odjeljenja, koje je smijenila nova skupštinska većina, ostanu bez posla.

Mićić ni po koju cijenu ne želi ništa da prepusti slučaju, jer je odmah poslije smjene načelnika pohitao da napravi novu sistematizaciju radnih mjesta.

Ništa to i ne bi bilo čudno ni sporno da se radi o otvaranju novih, prijeko potrebnih radnih mjesta.

U ovom slučaju, međutim, Mićić se na sistematizaciju odlučio kako bi smijenjene načelnike uposlio na poziciju ni manje ni više nego savjetnika novoimenovanih načelnika.

Ovim potezom gradonačelnik Bijeljine spriječio je da njegovi dosadašnji saradnici ostanu bez pozamašne plate u Gradskoj upravi, a pojedinima je dao i veća ovlašćenja i u odnosu na same načelnike odjeljenja.

Sasvim je jasno da Mićić na ovaj način želi da kontroliše dalji rad kompletne Gradske uprave i da kroz svoje savjetnike odlučuje o svim poslovima u odjeljenjima.

Sa druge strane, Mićić očigledno želi da poruči svima da da iznad njega nema šefa i da samo on može da upravlja Gradskom upravom.

Jasno je i da ovakvom, kako Mićićevom, tako i politikom svih drugih Mićića, nećemo stići daleko, odnosno samo ćemo tapkati u mjestu bez ikakve šanse da krenemo naprijed.

Građani nisu zaslužili da ih vode i predstavljaju političari kojima su prioriteti politička zapošljavanja, a na posljednjem mjestu oni koji su ih i postavili na ta mjesta.

S obzirom na to da se bliže i lokalni izbori, stanovnici Srpske i BiH treba dobro da se zapitaju da li i ko od političara zaslužuje njihov glas. Možda, ipak, postoje oni rijetki koji neće stavljati u prvi plan političke interese, a u posljednji one koji su ih izabrali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana