Državne jasle

Svjetlana Šurlan

Kada su svi pomislili da je Sven Alkalaj posljednji ministar koji je bez imalo ustezanja trošio pare budžetskih korisnika, posjećujući najprestižnije teniske turnire i obilazeći različite afričke i azijske zemlje, dođe Zlatko Lagumdžija.

Kancelarija za reviziju objelodanila je izvještaj o radu Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH iz kojeg je vidljivo da se trošilo i kapom i šakom.  

Potrošeni milioni maraka zajednički su manje-više za većinu institucija BiH, čak i za one čiji je razlog postojanja vrlo teško dokučiti, ali u MIP-u troškovi su posebni. Posebno impresioniraju određene vrste naknada koje se isplaćuju u ovoj instituciji.

Tako zaposleni u MIP-u imaju privilegiju da dobiju "jubilarnu nagradu za stabilnost u radu i darove djeci", "naknade za školovanje djece", a posebnu pažnju privlače "ostale posebne naknade - dječiji dodatak i aktivnost supružnika". Na ove posljednje "posebne naknade" prošle godine je iz budžeta potrošeno skoro pola miliona maraka, tačnije 466.184 KM.

Zašto se isplaćuje dječiji dodatak, pored naknada za školovanje djece i šta je to posebna naknada za aktivnost supružnika revizori nisu dokučili.

Kako bi onda građani mogli to da razumiju, pogotovo ako se ima u vidu činjenica koliko je nezaposlenih u BiH, a i kolika je prosječna plata onih koji imaju sreću da su zaposleni.

O naknadama za prevoz sa posla i na posao, za troškove smještaja funkcionera, za odvojen život, za topli obrok tokom rada, za regres za godišnji odmor i za odlazak u penziju suvišno je i govoriti. Ove vrste naknada su se već odavno ustabilile u institucijama BiH i vuku iz budžeta BiH godišnje milione maraka.

Ovo je samo skretanje pažnje na naknade koje se isplaćuju u MIP-u i što je sasvim dovoljno da se cijelo društvo i sistem zapitaju dokle se može ići i hoće li se iko ikada dozvati pameti i raditi odgovorno svoj posao.

Odgovornost za (ne)rad izostaje, BiH tone sve dublje u krizu, većina stanovništva grca u dugovima i siromaštvu, a samo pojedini uživaju blagodeti budžeta. Ono čega svi treba da postanu svjesni je da budžet puni ova prva grupa stanovništva i da njima treba i da se vrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana