Državna rastrošnost

Svjetlana Tadić
Državna rastrošnost

Ukupno 74 institucije u BiH i više od 22.000 zaposlenih u njima, zaslužni su što se svaki mjesec u ovoj zemlji potroši više od 60 miliona maraka iz budžeta.

Situacija u izvještaju o izvršenju Budžeta institucija BiH za prvi kvartal ove godine, gdje se tačno navodi ko je koliko potrošio, neodoljivo podsjeća na sve ranije izvještaje na istu temu, gdje se uvijek ista ministarstva i institucije pojavljuju sa najvećim apetitima.

U budžet BiH u prva tri mjeseca ove godine inkasirano je više od 194,45 miliona maraka prihoda, dok je na plate, naknade, putovanja, gorivo, telefone i druge troškove dato 194,69 miliona KM.

Najviše se nesumnjivo trošilo na plate i naknade zaposlenih. Neće ljudi za džabe da rade, i ne treba, problem je samo što, od kada traje tehnički mandat državne vlade, te od kada mnogobrojne institucije imaju v. d. direktora, niko ništa ne radi.

Da se ne bi narušila praksa, opet su iste institucije trošile najviše para, prije svih Ministarstvo odbrane koje je potrošilo više od 62 miliona maraka, Uprava za indirektno oporezivanje više od 19 miliona, te Granična policija više od 17 miliona maraka.

Među one sa najvećim apetitima ubraja se i nezaobilazno Ministarstvo inostranih poslova, što više i nije nikakvo iznenađenje. U MIP-u je potrošeno skoro 13 miliona maraka za tri mjeseca, mjesečno više od četiri miliona, a svako opravdavanje za načinjene troškove, sasvim sigurno bi izazvalo nevjericu običnih stanovnika koji jedva spajaju kraj s krajem.

Sav taj novac potrošen je za samo tri mjeseca, tri mjeseca kada je na snazi privremeno finansiranje i kada bi se tobože trebalo štedjeti.

I ne osvrćući se na to da je spoljni dug zemlje veći od šest milijardi maraka.

Koga briga za vraćanje duga, neka je činovnicima u institucijama BiH dobro, a obični narod kako se snađe, deviza je izgleda onih koje taj isti narod plaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana