Državna imovina

Željka Dobrić
Državna imovina

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (ne)očekivano je u srijedu izdao nalog kojim se obustavlja primjena Zakona RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja.

Kaže Incko da je nalog na snazi sve do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. A taj sud treba da odluči o zahtjevu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Sulejmana Tihića koji je (ničim izazvan) najavio da će tražiti od njega poništavanje Zakona, jer mu, eto nije po volji. Tačnije, neobaviješteni Tihić smatra da su Zakonom "prekršeni Ustav i zakoni BiH", te da je BiH "jedini vlasnik cjelokupne državne imovine".

Nekoliko nelogičnih stvari upadljivo je u vezi sa najnovijim dešavanjima oko ovog zakona, koji je, još od vremena dok je bio u najavi, "trn u oku" predstavnicima FBiH. Prva je ta da je visoki predstavnik u BiH još jednom pokazao da mu je namjera da u BiH bude "policajac" zadužen za zastrašivanje Republike Srpske i u budućem periodu. A Savjet za primjenu mira (bez ruskog ambasadora), naravno, tu je da mu brzinom svjetlosti pruži podršku.

Druga stvar je ta što Tihić poziva na Ustav i zakone, koje očigledno nije ni pročitao. Jer Dejton ne kaže da BiH ima svoju imovinu nego da imovina pripada entitetima na čijoj teritoriji se nalazi. Samim tim, Srpska je imala pravo da uredi tu oblast na svojoj teritoriji i da odluči šta će sa imovinom koja joj po Dejtonu pripada. Uostalom, prilikom donošenja ovog zakona vođeno je računa o tome da on bude u skladu sa Ustavom i ostalim aktima.

I Ustavni sud Republike Srpske rekao je da Zakonom o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi niti jednog naroda u BiH i potvrdio pravo Srpske da ga donese.

Treće je da Ustavni sud BiH, osim toga što nije nadležan da ispituje ustavnost pomenutog zakona, nema na osnovu čega ni da ga ospori, tako da će biti presedan ako se to desi, a što ne bi trebalo isključiti. Jer iako OHR tvrdi da Incko ne želi da utiče na odluku suda, samim svojim nalogom dao im je "mig" kome da se priklone.

Srpska je izgleda kažnjena, jer je po ko zna koji put pokazala spremnost da riješi pitanje državne imovine, za razliku od nadležnih u FBiH kojima nije u interesu da se riješi to pitanje kao jedan od uslova za zatvaranje OHR-a. A dok traju natezanja, ta imovina propada.

Iz svega se može zaključiti samo da je cilj cijele novonastale gužve jedan: zaustaviti RS ako imalo ode ispred FBiH, pa neka je 100 puta u pravu. Nije im, srećom, uspjelo ni ranije, pa neće ni sada. RS će uvijek makar za jedan korak biti ispred FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana