Državna imovina

Vanja Štrbac
Državna imovina

Jednoglasna odluka Komisije za državnu imovinu BiH, kojom se zadužuju zajedničke institucije da naprave spisak državne imovine, koju koriste i koja im je potrebna, budi nadu da će uskoro da se riješi ovo pitanje, koje godinama stoji otvoreno.

Sve zajedničke institucije dobile su zaduženje da do 15. juna dostave spisak one imovine koja im je potrebna za obavljanje svojih dužnosti propisanih zakonom. Nakon što dobije ovaj spisak, Komisija bi trebalo da ga dostavi Savjetu ministara.

Do cijele je zbrke došlo kada je OHR-ov tim krajem prošle godine napravio spisak državne imovine u BiH, a spiskom je obuhvaćeno 85 odsto imovine na teritoriji RS, dok je svega 14 odsto popisane imovine na teritoriji FBiH. Preostali dio pripada Brčko distriktu. OHR je napravio spisak i rekao da je na vlastima BiH da to podijele.

A, da je popis urađen traljavo, pokazuje i činjenica da su se pod imovinom potrebnom za funkcionisanje institucija BiH našli nacionalni parkovi i društvena imovina sa teritorije RS. OHR je, kao državnu imovinu BiH, popisao i nacionalne parkove Sutjeska i Kozara, Savez boraca i stanicu policije u Omarskoj i brojne društvene domove. Na spisku su se našle livade, kasarne, brda i šume na području Istočnog Sarajeva na kojima su poslije rata izgrađena naselja Donje Mladice, Pavlovac, Kula, dijelovi Vojkovića i brojni privredni objekti. Kako to podijeliti?

Takvo se nešto nije, naravno, dogodilo sa imovinom u FBiH.

Vlada RS odmah je reagovala i dala zadatak Savjetu ministara BiH da utvrdi koja je imovina potrebna za funkcionisanje zajedničkih institucija BiH, a Savjet ministara je prenio to zaduženje na Komisiju za državnu imovinu BiH.

Da li će Komisija u predviđenom roku da dobije povratne informacije od institucija BiH, da bi se na osnovu njih Savjet ministara i vlade RS i BiH mogle usaglasiti i dogovoriti, poslije čega bi trebalo da donesu sporazum o državnoj imovini, ostaje da se vidi. Vidjeće se i da li će Bošnjaci da pristanu na to da se državi BiH da samo ono što je potrebno njenim institucijama, a da ostala imovina pripadne entitetima. U svakom slučaju, ovo je značajan pomak. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana