Državna imovina

Željka Bašić
Državna imovina

Čim se nagovijesti rješenje suštinskih problema u BiH koje je povoljno i za Republiku Srpsku i za Federaciju, u Sarajevu se probude oni koji neprestano lobiraju kod međunarodne zajednice za to da se i sama pomisao na dobro rješenje sasiječe prije nego što počne da se primjenjuje.

Tako se dogodilo i ovog puta u dobro započetoj namjeri da se pitanje raspodjele državne imovine riješi po teritorijalno-funkcionalnom principu.

Taj model predviđa da državi BiH i njenim zajedničkim institucijama treba da pripadne ono što im je potrebno za obavljanje Ustavom i zakonom utvrđenih nadležnosti, a u vlasništvu entiteta treba da bude sva imovina koja se u njima nalazi.

Da se nešto dešava, pokazao je i posljednji Kominike Savjeta za primjenu mira (PIC) u kojem je spomenuto da vlasti u BiH treba što skorije da riješe pitanje državne i vojne imovine, izostavljajući pri tom teritorijalno-funkcionalni princip koji je bio naveden u pretposljednjem kominikeu PIC-a.

To će Sarajevo vjerovatno da iskoristi u svoju korist jer se, prema mišljenju većine predstavnika FBiH, državna imovina ne treba raspodijeliti po teritorijalno-funkcionalnom principu, nego sva treba da bude u vlasništvu BiH.

Imovina bi eventualno mogla da se daje na korišćenje kantonalnim, entitetskim i drugim institucijama u BiH.

Sasvim je, međutim, logično da imovina koja je neophodna za funkcionisanje zajedničkih institucija u BiH bude uknjižena na BiH, a da ono što se nalazi i pripada  teritoriji entiteta po prirodi stvari bude uknjiženo kao njihova svojina.

Svaki drugi pokušaj miriše na politiku koja vodi ka unitarizaciji BiH.

"Prudski razgovori" doprinosili su, a nadamo se tome da će tako i nastaviti, da se pitanja bitna za budućnost BiH rješavaju dijalogom. A upravo "prudski dogovor" zagovara raspodjelu državne imovine u BiH po teritorijalnom i funkcionalnom principu, i to je prema mišljenju predstavnika RS jedini ravnopravan model rješavanja ovog bitnog pitanja za entitete i BiH.

Da li će tako i biti, ostaje da se vidi.

+++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana