Državljanstva

Goran Maunaga

Cilj poziva za revizuju državljanstava, koji ističe u oktobru, je, kako kažu nadležni, utvrđivanje istine o tome da li su naturalizovani državljani u periodu od aprila 1992. do januara 2006. u zakonitom procesu stekli državljanstvo BiH.

Osnovni razlog za raspisivanje poziva za provjeru državljanstava je to što veliki broj lica koja su stekla državljanstvo naturalizacijom nije moguće pronaći na adresama navedenim u vrijeme sticanja državljanstva.

Ne treba osporavati to da sigurno ima onih koji nisu na prijavljenim adresama, ali je sigurno i da u tom pristupu ne treba poistovijetiti srpske prognanike iz rasturene Jugoslavije, odnosno iz Hrvatske sa stranim džihadistima koji nikad nisu ni procesuirani.

Jer treća po redu revizija državljanstava mogla bi bez bh. državljanstva ostaviti velik broj Srba, posebno onih protjeranih iz Hrvatske. I to u vrijeme kad ta državljanstva još uvijek ima velik broj osoba afroazijskog porijekla koji su državljanstvo stekli po osnovu učešća u ratu, pripadnika odreda "El mudžahedin", a koja im i pored dvije revizije nikada nisu oduzeta.

A  sigurno je da ni ovoj trećoj reviziji neki od islamističkih stranih vođa neće ostati bez državljanstva BiH.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH poručili su da Srbi iz Hrvatske ne treba da brinu o tome da će im biti oduzeto državljanstvo ako dokažu stvarnu vezu sa BiH.

A baš to iziskuje prikupljanje obimne i skupe dokumentacije što protjeranim Srbima predstavlja veliki problem.

Jer potrebno je dostaviti dokumentaciju iz BiH i iz mjesta rođenja, platiti administrativne takse i nadovjere. Troškovi će, nema sumnje, dostići i nekoliko stotina maraka koje mnogi nemaju.

Istovremeno, nije bez osnova ni stav protjeranih Srba da su  kao kolateralna šteta strpani u isti koš sa islamističkim dobrovoljcima koji još borave u BiH, i koji još uvijek imaju zaštitu u bošnjačkim strukturama vlasti.

Neka, dakle, vlast utvrđuje zakonitost sticanja državljanstava BiH, ali neka to bude objektivno i bez privilegovanja onih kojih bi BiH trebalo da se stidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana