Državljanstva

Goran Maunaga

Glavni obavještajac odreda "El mudžaheddin" Ajman Avad samo je jedan od 750 lica afroazijskog porijekla koji još uvijek imaju državljanstva BiH iako se povezani s ratnim zločinima i terorizmom i iako su ih dobili na nezakonit način.

Avadu je sve oprošteno u zamjenu za svjedočenje protiv Rasima Delića u Haškom tribunalu kad je taj Sirijac za sebe rekao da je "napad na Vozuću prespavao u rovu". On danas živi u Zenici gdje vodi NVO "Ensarije".

Dakle, nisu važni ni zločini počinjeni nad Srbima u Vozući za koje niko od mudžahedina nije odgovarao, nisu važne ni Avadove veze s teroristima kao ni činjenica da je državljanstvo BiH dobio na osnovu lažnih podataka.

Naime, on je jedinstveni matični broj dobio u CSB Zenica 1995. godine što mu je omogućio načelnik tog CSB Šefik Džaferović, dok mu je CSB Sarajevo odobrio upis u knjigu rođenih u sarajevskoj opštini Centar na osnovu čega je dobio državljanstvo.

Na isti način skoro svih 750 afroazijata dobilo je državljanstva BiH koja i danas posjeduju, s tom razlikom što su nekima od njih to omogućili i drugi ljudi među kojima je i Šemsudin Mehmedović.

A među onima koji imaju državljanstva BiH su i najtraženiji teroristi današnjice. Džaferović i Mehmedović u svemu tome ne bi bili problem, ili bi taj problem do sada bio riješen, da nisu imali podršku moćnih.

To najbolje ilustruje primjer Avada koga su zapadne obavještajne službe amnestirale u zamjenu za svjedočenje protiv Delića koji je, opet, poslije toga, "strašno" kažnjen sa dvije-tri godine zatvora.     

Pošto su, dakle, zapadni moćnici podržavali osobe poput Avada, ne treba da se čudimo što državljanstva BiH danas imaju i oni koji su organizovali napad na SAD 11. septembra 2001, oni koji su imali namjeru da ubiju papu, oni koji su povezani s najpoznatijim teroristima, oni koji su činili zločine po BiH.

Ne treba, jer u BiH zaista više ništa ne može da začudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana