Država u pokušaju

Darko Momić

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je krivičnu prijavu protiv srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika Tužilaštvu BiH zbog izjave koju je Dodik dao u nedjelju u kasarni “Kozara” u Banjaluci na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH koji baštini tradiciju nekadašnje Vojske RS.

Ovo su juče prenijeli federalni mediji navodeći da im je to potvrđeno iz Komšićevog kabineta, a vijest su kasnije prenijeli i brojni drugi, pri čemu niko nije precizirao za kršenje kojeg krivičnog djela Komšić u svojoj krivičnoj prijavi tereti svog nominalnog šefa Milorada Dodika. Ako je samo “zbog izjave koju je Dodik dao”, onda je Komšić pokazao da je Dodik bio sto odsto u pravu kada ga je nazvao političkim nedonoščetom, jer bi neko ko je na najvišoj funkciji u ovoj državi u pokušaju, kao što je Komšić, trebalo da zna da se zbog date izjave ne može krivično odgovarati čak ni u ovoj i ovakvoj, nikakvoj BiH.

Ako nije zbog izjave, onda je trebalo da kaže da li je krivičnu prijavu podnio zbog, kako je prethodnih dana najavljivao, pozivanja na pobunu u Oružanim snagama BiH ili šta već, a budući da ništa od toga nema, onda mora da prihvati ocjenu da njegov potez predstavlja “populističku promociju političara kojeg su u Predsjedništvo BiH izabrali bošnjački glasovi”, kako je to ocijenio šef poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac.

Međutim, šta u stvari predstavlja Komšićev potez, najbolje je rekao sam Dodik kada je ocijenio da “histerija koja je nastala nakon njegove izjave ne služi ničemu osim podgrijavanju unutrašnjih političkih prilika i nadgornjavanja ko će mu više i prije odbrusiti”. On je poručio i da Oružane snage BiH nisu tekovina Dejtonskog mirovnog sporazuma, postavljajući pri tom pitanje “o kakvim oružanim snagama i kakvoj BiH govorimo ako simboli Srpske u njoj nisu prihvatljivi”.

I poslije svega toga i umjesto spuštanja tenzija, od strane međunarodnih zvaničnika stigne saopštenje Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) u kojem se doslovno kaže:

“PIK nedvosmisleno potvrđuje da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine, te podržava ulogu koju one imaju kako u BiH tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija.”

Elem, očigledno ovo nije ni država u pokušaju kada oni koji “po funkciji” predstavljaju njenog “vrhovnog komandanta” (jer je PIK praktično i iznad samog visokog predstavnika) saopšte da “element stabilnosti, kohezije i sigurnosti” predstavlja vojska koja ne služi ni za pomoć u poplavama. A kamoli za, ne daj bože nikad, rat. +++

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana