Država slučaj

Aleksandar Stojanović

Izbori su postupak kojim narod (birači) povjerava obavljanje političke vlasti predstavničkom tijelu, a u mnogim savremenim demokratskim državama i predsjedniku države, odnosno državnom poglavaru, a koji onda predstavljaju narodnu suverenu volju. Izbori su zbog toga izvor i temelj legitimiteta cjelovitog sistema državne vlasti.

Ovako glasi jedna od mnogobrojnih teorija izbora u demokratskim sistemima, a prilikom usvajanja demokratije u mnogim državama, izbori su označavani kao praznik i najviši domet ovakvog uređenja.

U novembru su održani lokalni izbori u 147 opština i gradova u BiH, a nakon 12 godina čekanja 20. decembra održani su i izbori u Mostaru.

Taj praznik demokratije u gradu na Neretvi prije bi se mogao nazvati posljednjim udarcem, posljednjim ekserom u kovčeg ili sahranom demokratije, jer apsolutno niko nema istinski razlog da se raduje.

Pogrešna je i licemjerna priča, prije svega, međunarodne zajednice da je ovo veliko postignuće. Jer, kakav je uspjeh održavanje izbora na kojima postoji osnovana sumnja da su glasovi pokradeni i fingirani? Kakav je uspjeh ako je donesena odluka da se na 46 odsto biračkih mjesta ponovo broje glasovi? Ne treba biti naivan, pa ovakvu situaciju pravdati manjkom iskustva u sprovođenju izbornog procesa.

Sve ono što nije uspjela da realizuje u Stocu i nekim drugim opštinama, čini se da će Stranci demokratske akcije poći za rukom da ostvari u Mostaru. Čudesnim procentima, nesaglasnošću brojeva i odsustvom realnosti, ova stranka i u Mostaru nastoji građane da ubijedi da ne vjeruju svojim očima, nego njima.

Građani su još jednom zloupotrijebljeni i postali su sredstvo koje treba da stvori privid glasanja, a oni koji biraju su birački odbori. Pa valjda zato i nose naziv “birački”.

Mostar se na ovaj način savršeno uklopio u lepezu besmisla i nelogičnosti izbornih i demokratskih procesa u BiH. Možda bi situacija bila i manje tragična da postoji sposoban organ koji će doprinijeti da procesi budu koliko-toliko normalniji, ali kada imate Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH koja stvori situaciju da jedan grad ima istovremeno dva gradonačelnika, utom je i tragedija veća.

U BiH postoje vrhunski, nevjerovatni stručnjaci za izborne procese, koji sjajno poznaju zakonodavstvo i postulate. Ali, najveći problem je što oni ne sjede u institucijama, nego u taborima stranaka. I umjesto da doprinose legalnosti, oni postaju kreatori nelegalnosti izbora.

Mostar je zbog neodržavanja izbora bio specifičan u Evropi, ali i šire, zbog čega je vrlo često nazivan “grad slučaj”. Ako uzmemo u obzir sve nelogičnosti, politička trvenja i, na kraju, izborne mahinacije, najpravilnije bi bilo reći da je čitava BiH “država slučaj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana