Drvoprerađivači

Marijana Miljić Bjelovuk

Dok god "Šumama" bude preče da sortimente, za kojima vape domaća preduzeća, prodaju širom FBiH i za koje "nema da fali", foteljaši u ovom državnom preduzeću lagano će i potpuno namjerno urušavati industriju Srpske

I pored pada proizvodnje za oko šest odsto, svijetlu tačku privrede Republike Srpske čini drvoprerada, čiji je izvoz u ovoj godini skoro četiri puta veći od uvoza.

Dok sve ostale grane privrede pod uticajem teške ekonomske krize posustaju i bilježe pad, drvoprerađivači nemaju većih problema, osim "Šuma RS", koje su ponovo počele da koče dostavu sirovina.

Poslije naloga Vlade RS da pojačaju isporuku sirovina drvoprerađivačima, sve je funkcionisalo vrlo kratko. Čim su shvatili da su prošli "popravni" i da za sada nikome neće "letjeti glava" što jedinoj industriji koja dobro radi koče poslovanje, "Šume" su se vratile na isto.

Očigledno je da neko uvijek mora da koči razvoj privrede RS, ali je žalosno, ako uzmemo u obzir da je u ovom slučaju to javno preduzeće, koje bi trebalo da svoje poslove obavlja u predviđenom roku i za dobrobit cijele privrede Srpske.

Međutim, uprkos neodgovornom ponašanju "Šuma RS" drvoprerađivači predviđaju još bolje rezultate u budućem periodu, jer su ugovoreni novi, veliki poslovi, koji će za sobom svakako povući još veći izvoz proizvoda na tržište zemalja Evropske unije, ali i šire.

Pored toga što drvoprerađivači popravljaju deficit izvoza Srpske, ova privredna grana pruža i šansu za dodatna zapošljavanja. Trenutno u drvopreradi radi oko 8.000 ljudi, ali ima prostora i mogućnosti za zapošljavanje još najmanje oko 4.500 radnika.

I nadležne institucije trebalo bi da više pažnje posvete drvnoj industriji i da bar na neki način olakšaju ovim preduzećima dalji rad, bilo izdvajanjem većeg iznosa novca za podsticaje izvoza i dobre proizvodnje, smanjenjem dažbina i taksi ili novim pritiskom na "Šume", koje očigledno nikako ne mogu da dovedu u red.

Dok god "Šumama" bude preče da sortimente, za kojima vape domaća preduzeća, prodaju širom FBiH i za koje "nema da fali", foteljaši u ovom državnom preduzeću lagano će i potpuno namjerno urušavati industriju Srpske.

Koliko god to bilo nevjerovatno, čak i u ovoj krizi, kada se svako radno mjesto čuva kao oko u glavi, neodgovornost i bahatost pojedinaca svima će nam doći glave.

Jer zanemariti trud i sposobnost domaćih drvoprerađivača, koji u ova teška vremena ne, samo da opstaju nego vrlo dobro posluju, više je nego sramotno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana