Društvene mreže leglo pedofila

Anita Janković-Rečević

Iako društvene mreže, bez kojih je život u 21. vijeku postao nezamisliv, imaju brojne prednosti, sve su vidljivije njihove mane.

“Fejsbuk”, “Instagram”, “Tviter” i mnoge druge internet platforme, kojima je osnovna namjena da povezuju ljude za razmjenu mišljenja i neobaveznu komunikaciju, sve više su mjesto za ispoljavanje raznih poremećaja.

To potvrđuju dva najnovija slučaja pedofilije koje je policija Republike Srpske otkrila u jednom danu.  

Naime, prije samo dva dana u Tesliću je uhapšen pedesetjednogodišnji muškarac jer je putem “Fejsbuka” nagovarao djevojčice od 12 i 13 godina da mu šalju golišave fotografije. Da stvar bude gora, on je na toj mreži imao četiri lažna profila sa kojih je stupao u kontakt sa djevojčicama ispitujući ih o seksualnom životu i nagovarajući ih na odnos sa njim.

Da su društvene mreže leglo pedofilije i prijetnja za djecu potvrdilo je hapšenje četrdesetogodišnjeg muškarca iz Gradiške koji je putem “Instagrama” djevojčicu “upoznavao” sa pornografskim sadržajima.

I ova dva slučaja nikako nisu usamljena jer je sličnih primjera u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina bilo mnogo.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u kandžama pedofila lani su se našle 52 djevojčice i tri dječaka, što je za 57 odsto više nego 2017. godine. Ti podaci svjedoče da pedofilija i kod nas uzima maha i da je u našem društvu sve više mentalno poremećenih, nesigurnih ljudi, koji su seksualno nezreli i svoju zonu sigurnosti traže u dječjem društvu. Da je sve više odraslih koji djevojčice i dječake zlostavljaju koristeći njihovu radoznalost i razne psihološke trikove.

Krivicu za ovakvo stanje djelimično snose i sami roditelji jer ne pridaju dovoljno pažnje tome kako njihova djeca koriste internet, sa kojeg vrebaju razne opasnosti. Nerijetko i sami nepravilno koriste društvene mreže, što je posebno vidljivo u ljetnim mjesecima.

U nastojanju da njihovi prijatelji vide gdje su proveli odmor, koliko su uživali i kako je proteklo neko slavlje “kače” desetine fotografija svoje djece na “Fejsbuk” i “Instagram”. Tako nesvjesno potpomažu zloupotrebu svojih mališana gurajući ih u kandže raznim bolesnicima koji traže žrtvu na internetu. 

S ciljem da zaustavi rast pedofilije, Srpska je lani osnovala registar pedofila, ali u suzbijanju ove pojave moraju da se uključe sve relevantne institucije koje vode brigu o djeci. Najvažniji zadatak imaju roditelji, koji moraju strogo kontrolisati s kim njihova djeca komuniciraju na internetu i da ih nauče da ni u virtuelnom svijetu ne treba da razgovaraju sa nepoznatima. Baš kao ni na ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana