Drug iz klupe

Milijana Latinović

Kada je u avgustu prošle godine Republika Srpska najavila reformu obrazovanja i stvaranje “nove škole za novo doba”, niko nije ni slutio da će kraj te školske godine i početak nove biti potpuno drugačiji, reformisan i prije nego što plan reforme ugleda svjetlost dana.

Pandemija virusa korona paralisala je cijeli svijet i ustaljene životne navike stanovnika širom planete izmijenila do srži.

Promijenjen je i način učenja, a nastava je gotovo preko noći iz učionica preseljena na internet platforme i male ekrane. Na novonastalu situaciju navikavali su se i nastavnici i đaci, i na tom putu učeći kako da uče uspješno su izgurali do kraja školske godine.

O stečenom znanju i naučenim lekcijama ne treba suditi jer svima je bilo teže nego inače, a za glavu su se hvatali i roditelji, koji su imali pune ruke zadaće. Tako je moralo biti jer zdravlje je uvijek na prvom mjestu.

Na raspust su otišli da predahnu, u nadi da će 1. septembra školsko zvono oglasiti ponovni povratak u klupe.

I hoće, ali potpuno drugačiji povratak. Kako će od septembra izgledati nastava u školama širom Srpske trebalo bi da bude poznato danas, a po svemu sudeći drug iz klupe generacijama koje dolaze biće nepoznata sintagma, jer u klupi će sjediti po jedan učenik. Dijeljenje užine u klupi, dječiji nestašluci, gurkanja i simpatije iz klupe zbog korone postaju prošlost. Neće biti ni gužve u učionici, jer će škole u čijim odjeljenjima ima više od 15 učenika morati đake da dijele u grupe, kako bi svako dijete imalo svoju klupu. Osnovne i srednje škole koje broje i po 1.000 đaka biće prinuđene da skrate časove na 30 minuta. Ukoliko korona ne posustane i ne ostavi nas na miru da živimo i radimo kao do sada, škole će ponovo biti zaključane, a umjesto u učionicama da sa školskim drugarima slušaju učitelje i nastavnike, pa makar sjedili sami u klupi, osnovci i srednjoškolci nastavu će pratiti iz svojih domova.

Kada sve to sagledamo, teško se oduprijeti mislima da je korona za nekoliko mjeseci reformisala obrazovni sistem onako kako niko nije mogao ni da nasluti. Ono što raznim reformatorima nije uspjelo godinama, sićušnom virusu pošlo je za rukom za nekoliko mjeseci. I oni koji su možda pomalo zazirali i nećkali se pred savremenim tehnologijama, vodeći se onom da je knjiga najbolji drug, morali su da popuste. Za kratko vrijeme su savladali i ono što su mislili da nikada neće. Kakvi će biti rezultati svega toga pokazaće vrijeme.

Ostaje nada da će ova iznuđena “reforma” donijeti bolje rezultate i iznjedriti odlikaše sa znanjem spremne za nove pobjede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana