Drogirana Evropa

Veljko Zeljković
Drogirana Evropa

Da bi neko bio geopolitička sila mora da posjeduje i ekonomsku moć. Ona je jedna od ključnih stvari, jer obezbjeđuje jednu vrstu dominantnog položaja.

Evropska unija je nesumnjivo imala tu moć do ukrajinskog rata, a prije svega zbog motora koji ju je pokretao - Njemačke, koja je svoj ekonomski i privredni rast bazirala na jeftinim ruskim energentima, ali i trgovinskim vezama sa Moskvom, kao i Pekingom.

Jedna od analiza “Blumberga” pokazuje da bi ekonomija bloka bila oko tri biliona evra veća da je držala korak sa SAD - dovoljno da poveća prihod prosječnog radnika za oko 13.000 evra godišnje.

Međutim, nagli zaokret - solidarno uvođenje sankcija i presijecanje svih pupčanih vrpci s kojima je prije svega njemačka privreda bila povezana sa Rusijom, doveli su Evropsku uniju i njene članice, pogotovo one koje su je do sada pokretale, u više nego nezavidan položaj.

Evropa se danas suočava sa nedostatkom neophodnih resursa. Cijene gasa su četiri do pet puta veće nego u SAD, dok je struja i do dva, tri puta skuplja nego s druge strane bare, što u značajnoj mjeri smanjuje konkurentnost evropske privrede. Da stvari budu još gore, sve se dešava u vrijeme kada je svijet suočen sa dramatičnim promjenama, na koje ova unija očigledno nije spremna, a ni sposobna da odgovori. Briselski, ali i pojedini evropski zvaničnici ponašaju se kao neko kome je u piće sipana neka od opojnih droga.

Uostalom, na to je nedavno upozorio i nekadašnji direktor Evropske centralne banke Mario Dragi, čija zvona za uzbunu nisu probudila uspavane briselske birokrate. Da stvari nisu nimalo ružičaste govore i podaci o padu privrednih aktivnosti u Njemačkoj. Na najvećoj vjetrometini našla se nekada moćna auto-industrija. 

Životni standard još uvijek nije toliko ugrožen da bi se govorilo o nekakvom kolapsu, ali što duže bude trajala trenutna davljenička agonija, to će Evropa postajati sve ranjivija, a samim tim i pion u globalnim dešavanjima. Investitori već počinju da pokazuju rezervisanost što su pokazale i nedavne odluke kompanija “Epl” i “Meta” da zadrže svoje najnovije proizvode vještačke inteligencije van tržišta Evropske unije. Drugim riječima, blok je prestao da bude mjerilo za globalne standarde.

To na kraju otvara i pitanje opstanka ove zajednice u sadašnjem obliku. Jačanje desničarskih partija, među kojima ima evroskeptika, ukazuje da je sve više onih koji na Evropsku uniju gledaju kao na prepreku koju bi trebalo da zaobiđu, a ne kao izvor prosperiteta i zaštite koju je do sada predstavljala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
Draško i PDP
Draško i PDP
Bečki kadet
Bečki kadet
Vrijeme provjera
Vrijeme provjera
Gluvi na radnička prava
Gluvi na radnička prava
Milo nejaki
Milo nejaki
Firme kao na traci
Firme kao na traci
Tužno sjećanje
Tužno sjećanje
Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana