Drakonska kazna

Miroslav Filipović
Drakonska kazna

Regulatorna agencija za komunikacije BiH izrekla je Radio-televiziji Republike Srpske kaznu od 100.000 maraka, jer se javni televizijski emiter RS usudio da prvi u zemlji digitalno emituje TV signal.

Pojednostavljeno rečeno, RTRS je kažnjena zbog tehnološkog napretka u oblasti emitovanja programa i velikog digitalnog iskoraka, što je, u stvari, zahtjev koji je Evropska komisija postavila javnim televizijskim emiterima u zemlji.

Tako su u zemlji apsurda i paradoksa ponovo na površinu isplivale besmislene i nelogične odluke - drakonska kazna od 100.000 maraka televiziji koja ulaže u svoje tehnologije, usavršava TV program i produkciju u želji da primijeni najviše evropske TV standarde.

Zaista je pogubno i tragično da su "eksperti" RAK-a, institucije koja djeluje potpuno obezglavljeno, pa moglo bi se reći i nezakonito, jer su čelnim ljudima ove kuće davno istekli mandati, a novi generalni direktor i članovi Savjeta još nisu imenovani, u digitalizaciji RTRS-a vidjeli kršenje zakona.

Međutim, to očigledno nije spriječilo RAK da desetinom miliona kažnjava tehnološke pomake javnog emitera Srpske. Time je RAK, poznat i po tome da je odavno u svom radu izgubio objektivnost, jer se oglušio o brojne žalbe građana ove zemlje koji su na najgrublji i zastrašujući način oklevetani u sarajevskim medijima, otvoreno stao na stranu onih koji žele da sve u BiH stave pod isključivu kontrolu Sarajeva.

I ovim rješenjem RAK-a Sarajevo je poslalo poruku da se nikada neće pomiriti sa bilo kakvim pozitivnim pomacima u Srpskoj i da će na sve moguće načine pokušati da blokira i poništi političke, ekonomske i tehnološke iskorake entiteta kojem zbog patološke mržnje ni ime ne mogu da izgovore.

O kakvoj besmislenoj odluci je riječ govori i činjenica da je RTRS, zbog digitalnog emitovanja signala, kaznila Agencija koja po zakonu treba da "promoviše razvoj informativnog društva u BiH, stimuliše stvaranje uslova za kontinuiran razvoj medijskih sloboda, promoviše uvođenje novih tehnologija...".

Ne samo da RAK ne djeluje u skladu sa zakonom i krši osnovne principe zbog kojih je formiran, već uporno donosi destruktivne odluke iza kojih se kriju politički i privatni finansijski interesi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana