Draga Vjosa...

Žarko Marković

Željko Komšić čestitao je dragoj i poštovanoj Vjosi Osmani “Dan nezavisnosti Republike Kosovo”, nadmašivši tako Željka Komšića koji je prije 15 godina Vojislavu Koštunici poručio da drži prste dalje od BiH, jer bi u protivnom mogao dobiti “i po prstima i po nosu”.

Ako je poruka Koštunici koju je izrekao u prvom mandatu i mogla da bude podvedena pod kategoriju izjava kojima se dodvorava onima koji su ga izabrali na funkciju (a brojke iz opština širom FBiH dovoljno govore ko ga je izabrao), što nije samo njegova, nego i odlika većine funkcionera na ovdašnjoj političkoj sceni, na svim stranama, čestitka Prištini ne može da bude svrstana ni u jednu drugu rubriku, osim među klasične diplomatske skandale.

Nikakva druga pozadina, osim namjernog podje**vanja Beograda, i to baš na Dan državnosti Srbije, u ovom trenutku ne postoji. U maniru klasičnih sarajevskih jalijaša Komšić je čestitao Osmanijevoj, iako BiH sa samoproglašenom državom na području južne srpske pokrajine nema diplomatske, niti bilo koje druge odnose, niti je uopšte priznala nezavisnost KiM. Znajući da BiH tamo nema ambasadu ni ambasadora koji će Osmanijevoj prenijeti izraze ljubavi i čežnje, čestitku je sročio na vlastitom “Fejsbuk” profilu računajući, valjda, da će mu Osmanijeva dati lajk, srcić ili komentar zahvalnosti za ukazanu pažnju.

Postalo je isuviše degutantno nabrajati primjere djelovanja sarajevskih političara kojima su usta puna nezavisnosti i suverenosti BiH, a koji su u totalnoj suprotnosti sa onim za šta se navodno zalažu. U konkretnom slučaju, čestitanje dana nezavisnosti nečemu što BiH ne priznaje kao državu, govori da Komšić, u stvari, negira i nipodaštava BiH, mnogo više nego oni koji se otvoreno zalažu na njen nestanak. Preciznije, valja u močvaru instituciju u kojoj broji posljednju godinu trećeg mandata i koja, iako jedina na to ima pravo, nikada nije donijela odluku o priznanju nezavisnosti lažne države na jugu Srbije.

Dok se navodno bori za teritorijalni integritet hiljadugodišnje Bosne i Hercegovine, šibicarskim metodama osporava isti taj integritet najbližeg susjeda, zemlje u kojoj je, uostalom, nekada bio i ambasador.

Principijelno dozlaboga.

Korist od čestitke imaće otprilike samo Komšić kojem će na Skenderiji moći da kažu “e nek si im ga šukno, jarane”. Nikakve benefite, a ni štetu, neće imati ni Srbija, a ni ista ta Vjosa Osmani kojoj se obratio.

BiH će priznati Kosovo samo ako to uradi Srbija, a pitanje da li bi i tada, pa čestitka neće pokrenuti nikakve procese u tom pravcu na lokalnom nivou.

Od Komšićeve čestitke niti će biti manje Srbije, niti više Kosova. Ali izvjesno je da će biti manje BiH. I tako u nedogled. Sve dok mu od države u koju se zaklinje ne ostane tek – “Fejsbuk” profil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana