Doživjeti pregled i operaciju

Dragana Orlović

Na pojedine operativne zahvate i preglede u Republici Srpskoj još uvijek su duge liste čekanja, a najviše vremena i strpljenja potrebno je srčanim bolesnicima i onima koji moraju ići na operacije katarakte.

Prema evidenciji Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u Trebinju operaciju katarakte pacijenti čekaju do godinu, na području Zvornika i duže, a situacija ništa nije bolja ni kada je riječ o ugradnji vještačkih kukova i koljena.

U Klinici za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS ekipa interventnih kardiologa akutni infarkt miokarda odmah zbrinjava. Međutim, prvi termin za EKG holter je u oktobru zbog malog broja analajzera, a prvi termin za ultrazvuk srca je u julu, ali za pacijente koji predstavljaju "hladne slučajeve".

I u Prijedoru su najduži redovi za operacije katarakte, za koje je u ovoj godini naručen 41 pacijent, a njih čak 15 je sa spiskova za operacije koje su zakazane još u 2014. godini.

Naravno, u svim zdravstvenim ustanovama ljekari ističu činjenicu da hitne slučajeve primaju odmah, ma koji pregled ili dijagnostika da su u pitanju.

Ipak, nemoguće je a ne zapitati se da li je sve učinjeno da bi pomenute liste bile kraće.

Nije nam tu, niti može biti vječito opravdanje novac.  Ulaganja u zdravstvo postoje, ali samo boljom koordinacijom, ažurnošću i neprekidnim kontrolama i analizama učinka u zdravstvenim ustanovama dobićemo i bolje rezultate.

Po završetku tih analiza i kontrola, naravno, moraju biti preduzete i adekvatne mjere u slučajevima gdje se ispostavi da svi nisu odgovorno radili.

Pasivno gledajući na ovaj problem nikada se nećemo pomjeriti sa mrtve tačke, već samo dobiti još duže spiskove za pojedine preglede i operacije.

Pacijenti će nastaviti da čekaju, pri tom živeći da jedva vide ili u strahu od raznih komplikacija zbog srčanih problema.

Poslije mjeseci čekanja izgubiće strpljenje, pa ako imaju novca, otići će do prve privatne klinike ili uz pomoć rodbine i prijatelja skupiti potrebnu sumu i platiti operaciju. To se i sada dešava i svi znamo da nije riječ o pojedinačnim slučajevima. Ipak, oni koji nemaju mogućnosti da plate operaciju ili pregled u privatnim ordinacijama i dalje ostaju da čekaju svoje prve slobodne i zakazane termine, bez obzira na to da li i koliko još mogu da gube dragocjeno vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana