Dosljedno jedinstvo

Darko Momić

Srbi se krste, mole Bogu i pokazuju jedinstvo samo kad ih pritisne teška muka ili bolest, kad Srbija puca penal i kad predsjednik Republike Srpske zatraži posebnu sjednicu Narodne skupštine RS.

Prije dva dana imali smo jednu od tih situacija i vidjeli na djelu srpsko jedinstvo. Na sreću, nije u pitanju nikakva nesvakodnevna muka ili bolest, penal je trebalo da bude prije mjesec i po, i to su vidjeli svi, računajući i VAR tehnologiju, ali ne i njemački sudija Feliks Brih. Dakle, riječ je o posebnoj sjednici republičkog parlamenta sazvanoj na zahtjev predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Samo dan prije njenog održavanja opklada da će poslanici svih srpskih stranaka zauzeti jedinstven stav nije vrijedila ni koliko kila papaka u najbližem poslaničkom klubu. Opozicija se nije odazvala pozivu predsjednika Srpske na konsultacije i zauzimanje zajedničkog stava, pa je sve upućivalo na to da ćemo gledati burnu sjednicu i slušati žestoke verbalne rafale i paljbu iz pljuvačnih žlijezda.

Ali, na poprilično zaprepašćenje, posebna sjednica je prošla bez povišenog tona, ako se ne računa kratka galama koju su podigli poslanici koalicije “Domovina” prilikom napuštanja sjednice. I poslanici vladajućih stranaka i opozicionari pokazali su jedinstvo i dostojanstvo kakvo je neophodno kada se skida ljaga s imena slobodarskog naroda koji je u svim svjetskim ratovima bio na strani pravdoljubivih sila i saveznika.

Jedinstveno odbacivanje izvještaja Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice iz 2004. godine i jednoglasno usvajanje zaključaka kojima se predviđa formiranje nove komisije pokazalo je da se zajednički jezik može naći. I to je bilo prvo jedinstvo vlasti i opozicije poslije sada već daleke 2011. godine kada su SDS i SNSD zajednički ušle u vlast na nivou BiH. Ta politička ljubav je pukla poslije otprilike godinu, nakon čega se više nije javljala ni teoretska mogućnost za takvo nešto.

A kako su čudni politički putevi najbolje pokazuje činjenica da je poslije opštih izbora 2014. godine poslanik i tadašnji lider Napredne Srpske Adam Šukalo, koji je mandat osvojio na listi DNS-a (nema veze što je kompenzacioni), otvoreno i žestoko predlagao formiranje široke koalicije u Srpskoj koju bi činili SDS i SNSD. Prije dva dana, žestoki opozicionar Šukalo bio je jedini srpski poslanik koji nije podržao zajedničke zaključke, iako vrlo dobro zna šta je bilo i šta je govorio prije nekoliko godina. Toliko o dosljednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana