Doprinosi

Ma­ri­na Čigoja

Naplata doprinosa u Srpskoj sve je slabija, a dug po tom osnovu dostigao je ogromnih 680 miliona maraka, utvrdili su revizori.

Revizori su u suštini samo potvrdili ono što se već duže vrijeme zna i na šta su posebno upozoravali predstavnici sindikata, a to je da se ogromnom broju radnika ne uplaćuju doprinosi.

Mehanizmi koje Poreska uprava RS ima na raspolaganju i koje koristi očigledno ne daju rezultate jer se dug povećava. Tome u prilog govori i podatak da su ukupna dugovanja za poreze i doprinose dostigla 1,5 milijardi KM.

Neažurnost Poreske uprave u slanju opomena zbog neplaćanja obaveza, neusmjeravanje kontrola prema najrizičnijim obveznicima samo su neki od propusta u radu ove institucije na koje su ukazali revizori.

Revizori su, između ostalog, utvrdili da koordinacija aktivnosti između različitih institucija u sistemu nije bila na zadovoljavajućem nivou, da sporazumi o odgađanju plaćanja poreskih obaveza nisu dali očekivane rezultate, kao i da zakonske odredbe u slučaju nepoštovanja plaćanja reprogramiranih obaveza nisu u potpunosti poštovane.

Iz svega navedenog proizilazi da su PURS i Ministarstvo finansija RS bili veoma tolerantni prema pojedinim obveznicima koji nisu redovno plaćali obaveze, a što je još jedan od razloga ovolikog duga. Jasno je da je prostor za poboljšanje naplate ogroman i da je neophodno preduzeti mnogo više od onoga što se do sada radilo kako bi se stanje u ovoj oblasti koliko-toliko dovelo u red.

Poreska uprava mora zasukati rukave i pravovremeno reagovati kako bi se, prije svega, spriječilo dalje gomilanje dugova, ali i smanjio postojeći dug koji znatno otežava i rad fondova jer su primorani da se zadužuju kako bi mogli da izmiruju svoje obaveze. Ovaj izvještaj revizije pokazao je da u naplati doprinosa, ali i poreza, u Srpskoj mnogo toga ne "štima" i da su neophodne mjere da bi se to promijenilo. Veća ažurnost poreznika, pravovremene kontrole i jednak tretman svih poreskih obveznika samo su neki od koraka koji se moraju preduzeti ukoliko se ovaj dug zaista želi smanjiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana