Doprinosi

Ma­ri­na Čigoja

Iako se već godinama govori o lošem stanju u privredi i prijeko potrebnim mjerama za izlazak iz krize, u Republici Srpskoj od tih mjera do sada nije bilo ništa. Naprotiv. Niz novih zakona i mjera koje su donošene skoro po pravilu su sprovođeni preko leđa privrednika.

Mnogo polemike izazvao je i Zakon o doprinosima, koji najprije nije dobio podršku Odbora za zdravstvo Narodne skupštine RS, pa je vraćen na doradu, da bi, ipak, poslije ponovnog razmatranja bio usvojen krajem prošle godine.

Tokom skupštinske rasprave mnogo prašine izazvao je član koji se odnosi na obavezno uplaćivanje doprinosa za poljoprivredne proizvođače. Poljoprivrednici su, sasvim razumljivo i logično, digli glas protiv ovog zakona, jer je pitanje koliko njih će biti u stanju da ispuni svoju zakonsku obavezu, posebno ako se imaju u vidu svi problemi sa kojima se oni susreću.

Ono što je možda prošlo i pomalo nezapaženo, jeste da je ovim zakonom, između ostalog, predviđeno da se doprinosi plaćaju i za lica koja prihod ostvaruju na osnovu ugovora o djelu.

Ovo svakako zaslužuje pažnju, jer je očigledno da se radi o još jednom nametu svim poslodavcima koji angažuju ove radnike, ali i o potpuno besmislenom uduplavanju plaćanja doprinosa. Tako ćemo sada imati situaciju da poslodavac koji želi da zaposli radnika po ugovoru o djelu, pored poreza na dohodak od deset odsto na utvrđenu poresku osnovicu, mora da plaća i doprinos za PIO po stopi od 18,5 odsto za tog radnika, bez obzira na to da li je on već zaposlen u nekoj drugoj firmi.

Na taj način dolazimo u situaciju da dva poslodavca plaćaju doprinose za PIO za istog radnika?!  

Pitanje je kome je ovakvo rješenje bilo potrebno i u čijem je interesu? U interesu privrede, a ni radnika svakako nije, jer se sada sigurno može očekivati da poslodavci smanje interes za angažovanjem ovih radnika, a može se očekivati i otkazivanje tih ugovora.

Pored toga, nejasno je i da li će radnik imati bilo kakve koristi od toga što mu dva poslodavca plaćaju doprinose za PIO?!

Ono što je jedino jasno, jeste da se ovakvim rješenjem očigledno išlo na krpljenje rupa u fondovima, u ovom slučaju u Fondu PIO. Posljedice koje će ono izazvati po privredu bile su izgleda manje bitne. Umjesto da se energija troši na izradu ovakvih zakonskih odredaba, pametnije bi bilo fokusirati se na  to kako podstaći zapošljavanje. Plaćanje duplih doprinosa nije na tom kursu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana